FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TRBUŠNI TIFUS ILI VIRUS S NILA: SMRT ALEKSANDRA VELIKOG OSTAJE MISTERIJ

WASHINGTON, 21. srpnja 2004. (Hina/AFP) - Uzrok smrti AleksandraVelikog i dalje je misteriozan te izaziva raspravu među znanstvenicimakoji su skloni tezi o zarazi virusom zapadnog Nila i onih koji misleda je umro od trbušnog tifusa.
WASHINGTON, 21. srpnja 2004. (Hina/AFP) - Uzrok smrti Aleksandra Velikog i dalje je misteriozan te izaziva raspravu među znanstvenicima koji su skloni tezi o zarazi virusom zapadnog Nila i onih koji misle da je umro od trbušnog tifusa.

Povijest bilježi da je Aleksandar Makedonski umro u dobi od 32 godine pokleknuvši u svega nekoliko dana pred malignom groznicom u Babilonu 323. godine prije Krista, ali uzrok groznice ostaje nejasan.

Dosad su iznesene brojne hipoteze: otrovanje, močvarna groznica ili ciroza jetre zbog Aleksandrove sklonosti alkoholu. Znanstvenici su skloniji trbušnom tifusu ili zarazi virusom sa zapadnog Nila.

Rasprava se opet razmahala u srpanjskom broju časopisa "Emerging infestious diseases", koji objavljuje američki Centar za prevenciju i kontrolu bolesti, s nizom pisama koja osporavaju tezu o zarazi virusom zapadnog Nila.

U članku objavljenom u prosincu 2003. u istoj publikaciji, dvojica američkih istraživača John Marr i Charles Calisher ocijenila su da Aleksandrova smrt, kako ju je opisao grčki biograf Plutarh nekoliko stoljeća kasnije, ukazuje da se radi o encefalitisu dobivenom nakon zaraze spomenutim virusom.

Taj virus obično pokupe divlje ptice ali se može slučajno prenijeti na čovjeka ubodima zaraženih komaraca. Infekcija prolazi uglavnom neprimjećeno ili se javlja u obliku gripe. U nekim slučajevima, bolest se komplicira u meningoencefalitis.

U svojem članku Marr i Calister oslanjaju se na dio u kojem Plutarhi govori o smrti gavranova kad je Aleksandar ulazio u Babilon. "Neobjašnjivo ponašanje gavranova podsjeća na smrt ptica nekolliko tjedana prije pojavljivanja prvih slučajeva osoba zaraženih virusom zapadnog Nila u SAD-u", tvrde oni.

Prije šest godina David Oldach i kolege sa sveučilišta Maryland objavili su članak u kojem su zaključili da je Aleksandar Veliki umro od trbušnog tifusa potkrepljujući to simptomima opisanima kod Plutarha. Massimo Galli sa Milanskog sveučilišta upozorava pak da virus sa zapadnog Nila nije postojao u trenutku Aleksandrove smrti.

Polemika bi se mogla opet razbuktati s jesenskom premijerom filma Aleksandra Velikog u režiji američkog redatelja Olivera Stonea, s irskim glumcem Colinom Farrellom u naslovnoj ulozi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙