FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKOK TEČAJA DOLARA NA NAJVIŠU RAZINU PREMA EURU U TJEDAN DANA

LONDON, 21. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara na svjetskimdeviznim tržištima danas je dosegnuo najvišu razinu prema euru uzadnjih tjedan dana nakon što je predsjednik američke središnje bankeFed Alan Greenspan ocijenio da američko gospodarstvo raste dovoljnobrzo da opravdava rast kamatnih stopa.
LONDON, 21. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara na svjetskim deviznim tržištima danas je dosegnuo najvišu razinu prema euru u zadnjih tjedan dana nakon što je predsjednik američke središnje banke Fed Alan Greenspan ocijenio da američko gospodarstvo raste dovoljno brzo da opravdava rast kamatnih stopa.

Tečaj dolara porastao je do podneva prema euru 0,8 posto, te on stoji 1,2336 dolara. Ojačao je i 0,2 posto u odnosu na jen, na 108,6 jena.

Analitičari su mišljenja da će američka središnja banka podizati kamatne stope za četvrtinu postotnog boda na svakom od svojih planiranih zasjedanja do kraja ove godine. Više kamatne stope na dolar povećat će privlačnost američkih obveznica u odnosu na europske, što će, pak, uvećavati potražnju za dolarima.

"Čini se da se sada dolar oporavlja", izjavio je Ian Stannard, valutni strateg u BNP Paribasu. "Greenspan je dao prilično dobre gospodarske ocjene, što je povećalo prinose po američkim obveznicama".

Prošloga mjeseca Fed je podignuo kamatne stope po prvi puta od 2000. i to za 0,25 postotnih bodova, na 1,25 posto. Do kraja godine kamatna stopa mogla bi dosegnuti 2,25 posto, smatra William Dudley, glavni ekonomist Goldman Sachsa. Usporedbe radi, ključna kamatna stopa u eurozoni trenutno iznosi dva posto.

Istodobno, tečaj jena ojačao je 0,6 posto prema euru, koji stoji 133,9 jena. Snazi japanske valute doprinijela je gotovo udvostručena procjena japanske vlade o ovogodišnjem rastu tog drugog po veličini gospodarstva u svijetu, na 3,5 posto, najbrže u zadnjih osam godina.

"Općenita očekivanja zdravijeg japanskog gospodarstva podržavaju jačanje jena", rekao je Stephen Halmarick, analitičar pri Citigroup Global Marketsu. "Očekujemo njegovo daljnje jačanje".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙