FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MIČIĆ: NEMA GOVORA O PROPASTI TURISTIČKE SEZONE

ZAGREB, 14. srpnja 2004. (Hina) - Iako su turistički rezultati u lipnjui prvom dijelu srpnja lošiji od prošlogodišnjih nema govora o propastiovogodišnje turističke sezone, jer se očekuje da će u drugom dijelusrpnja i kolovozu, početak godišnjih odmora u Njemačkoj i Italiji,ispraviti te očekivane minuse, istaknuo je danas državni tajnik zaturizam Zdenko Mičić.
ZAGREB, 14. srpnja 2004. (Hina) - Iako su turistički rezultati u lipnju i prvom dijelu srpnja lošiji od prošlogodišnjih nema govora o propasti ovogodišnje turističke sezone, jer se očekuje da će u drugom dijelu srpnja i kolovozu, početak godišnjih odmora u Njemačkoj i Italiji, ispraviti te očekivane minuse, istaknuo je danas državni tajnik za turizam Zdenko Mičić.

Mičić je to izjavio nakon prvog dijela sastanka resornog ministra Božidara Kalmete sa predstavnicima vodećih hrvatskih hotelskih kuća, strukovnih udruga, Hrvatskom turističkom zajednicom (HTZ) i zračnim prijevoznikom Croatia Airlinesom.

Na dosadašnje rezultate sezone, osim kasnijih početaka godišnjih odmora stranih turista, dosta je utjecalo i loše vrijeme, jer oko 80 posto hrvatskih gostiju boravi u kampovima i privatnom smještaju, odnosno u turističkim kapacitetima koji uveliko ovise o vremenu, pojasnio je Mičić.

Rezultati prvih šest mjeseci i prve polovice srpnja ne mogu se generalizirati za cijelu jadransku obalu. Destinacije sa kvalitetnim hotelskim kapacitetima dobro su popunjene, a finacijski rezultati tih hotela bolji su nego prošle godine.

Mičić je kazao da su razgovarali i o cijenama, te utvrdili da omjer "vrijednost za novac mora biti osnovni postulat turističkog posla". Iskustva hotelijera pokazuju da najkvalitetniji i najskuplji hoteli sa četiri i pet zvjezdica imaju odličnu popunjenost. Problem je u nekvalitetnim hotelskim objektima sa dvije ili tri zvjezdice i u kampovima u koje nije ništa uloženo, niti su kvalitetno promovirani na tržištu i tu u turizmu ima puno posla, kazao je.

Slabije su popunjeni kapaciteti privatnog smještaja, koji čine 60 posto ukupnih turističkih kapaciteta, odnosno 500 tisuća ležajeva. Dodao je da će oni morati promijeniti svoj pristup turizmu iz amaterskog u profesionalni.

Direktor Glavnog ureda HTZ-a Niko Bulić naglasio je da je tijek sezone u okvirima njihove projekcije u sklopu koje se očekuje ovogodišnji porast broja turista od tri posto u odnosu na 2003.

Za minuse u lipnju i prvoj polovici srpnja kaže da nisu iznenađenje, te očekuje da će dvoznamenkasti rast sa dva glavna tržišta nadomjestiti te negativne rezultate.

Ova je godina test koja treba dati ključne odgovore o poziciji Hrvatske u odnosu na konkurente zemlje i ukupnu hrvatsku turističku ponudu, rekao je Bulić, dodajući da Hrvatsku treba predstaviti kao zemlju kvalitetnog, a ne masovnog turizma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙