FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZAVOD ZA TRANSFUZIJU demantira napis u "nacionalu" da je krv za transfuziju navodno bila zaražena sifilisom

ZAGREB, 13. srpnja 2004. (Hina) - Hrvatski zavod za transfuzijskumedicinu (HZTM) opovrgnuo je današnji članak u tjedniku "Nacional" podnaslovom "Tisuće Hrvata dobile sifilis preko transfuzije zaraženomkrvlju" ustvrdivši da se radi o "neargumentiranim objedama".
ZAGREB, 13. srpnja 2004. (Hina) - Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu (HZTM) opovrgnuo je današnji članak u tjedniku "Nacional" pod naslovom "Tisuće Hrvata dobile sifilis preko transfuzije zaraženom krvlju" ustvrdivši da se radi o "neargumentiranim objedama".

"Nacional" tvrdi da je zbog neispravnih testova na sifilis kojima se koristio HZTM najmanje 2,5 tisuća doza krvi zaražene sifilisom do 2002. prodano hrvatskim bolnicama i dano bolesnicima koji su trebali transfuziju krvi.

Te tvrdnje su potkrijepljene predstavkama koje je liječnica Dubravka Pirc-Tiljak uputila bivšem ministru zdravstva Andri Vlahušići i sadašnjem ministru zdravstva Andriji Hebrangu.

"Članak u 'Nacionalu' najgrublji je napad kojim se osporava sigurnost transfuzijskog liječenja u Hrvatskoj, rad Ministarstva zdravstva i njegovih ekspertnih timova, osporavaju izvješća epidemiološke službe i ugrožava davalaštvo i opskrba bolesnika krvnim pripravcima u Hrvatskoj", ocjenjuje se u priopćenju HZTM-a.

Objava članka ne iznenađuje djelatnike HZTM-a jer se već više godina Dubravka Pirc-Tiljak uporno, neargumentirano i nestručno obraća različitim instancama čija joj stručna mišljenja nisu odgovarala i nije ih prihvaćala na stručnoj razini, stoji u priopćenju.

Ministarstvo zdravstva je nakon prve prijave 2002. godine provelo nadzor nad radom HZTM-a i nije utvrdilo propuste u testiranju krvi dobrovoljnih davatelja. U tu je svrhu i HZTM tražio nezavisno ekspertno mišljenje stručnjaka iz inozemstva, te proveo niz istraživanja i retestiranja dobrovoljnih davatelja koji su dodatno potvrdili ispravnost u radu, naglašava se u priopćenju.

U posljednjih 38 godina u svijetu i Hrvatskoj nije zabilježen niti jedan slučaj poslijetransfuzijskog sifilisa.

Po epidemiološkim izvješćima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj se godišnje evidentira 10 do 15 novih slučajeva sifilisa, a u 2002. godini evidentirano je 11 slučajeva. Taj podatak pokazuje apsurdnost tvrdnji u "Nacionalu", ističe HZTM.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙