FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

REZULTATI NATJEČAJA ZA IZRADU IDEJNOG URBANISTIČKO-ARHITEKTONSKOG RJEŠENJA "GRAČANI DOLJE" U ZAGREBU

ZAGREB, 12. srpnja 2004. (Hina) - Ocjenjivački sud Društva arhitekataZagreb (DAZ) predstavio je na današnjoj konferenciji za novinstvorezultate natječaja za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskogrješenja "Gračani Dolje" u podsljemenskoj zoni u Zagrebu.
ZAGREB, 12. srpnja 2004. (Hina) - Ocjenjivački sud Društva arhitekata Zagreb (DAZ) predstavio je na današnjoj konferenciji za novinstvo rezultate natječaja za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja "Gračani Dolje" u podsljemenskoj zoni u Zagrebu.

Sud je, po riječima dopredsjednika Borisa Fiolića, bio jednoglasan u dodjeli prve nagrade koju je dodijelio diplomiranoj arhitektici Heleni Paver Njirić iz Zagreba, a riječ je o nagradi u iznosu od 60.000 kuna.

Natječaj je za program imao idejno riješiti prostor jedinstven po sadržaju i značaju za Grad - prometni terminal (tramvaj, žičara, autobus, naglašene pješačke zone), promet u mirovanju, ulaz u grad iz smjera Markuševca, javnu zonu - vrata Parka prirode Mevednica, kontakt s planiranim trgom - centrom naselja, a sve poštivajući zahtjevnu konfiguraciju terena i kontaktne zelene površine istaknuo je Fiolić.

Kod određivanja načina uređenja i oblikovanja prostora - dimenzioniranja sadržaja i lociranja izgradnje nadzemnih i podzemnih građevina (uglavnom garaža), posebno stanice žičare, zone tramvajskog okretišta i pratećih sadržaja, trga i parkovnih površina zadatak je bio očuvati i afirmirati vrijednosti krajolika, vizura i povijesne slike Medvednice, te novu izgradnju kvalitetno arhitektonski oblikovati u suglasju s kvalitetom i značajem predjela, obrazložio je Fiolić.

Napomenuo je i kako je natječaj bio raspisan u vremenu od 30. travnja do 1. srpnja, a zaprimljeno je ukupno sedam radova koji su svi zadovoljili tehničke uvjete natječaja.

Drugonagrađeni rad s 38.000 kuna je rad arhitektica Vesne Mikić i Zorane Protić, a trećenagrađeni rad s 22.000 kuna rad arhitekta Gorana Karlovića i apsolventice arhitekture Martine Štefanić.

"Sada je na potezu Grad koji mora izdvojiti sredstva za garažu i žičaru koja je u katastrofičnom stanju, a šanse za izvedbu po danas predstavljenom nagrađenom radu su velike", zaključio je Fiolić.

Rekao je i kako nagrađena Helena Paver Njirić nije nepoznata hrvatskoj javnosti. Ona je uz to što je gostujući profesor na berlinskom Sveučilištu, dugo godina radila u Grazu, a osvojila je i prvu nagradu za izgradnju "Baumaxa" u Mariboru, podsjetio je Fiolić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙