FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 15.30 SATI

ZAGREB, 9. srpnja 2004. (Hina) - Pregled važnijih događaja do 15.30sati
ZAGREB, 9. srpnja 2004. (Hina) - Pregled važnijih događaja do 15.30 sati

ZAGREB - Postupci uzimanja i presađivanja dijelova ljudskog tijela moraju se jasno definirati, a lista čekanja strogo nadzirati i temeljiti na objektivnim kriterijima - suglasili su se danas u Saboru svi zastupnički klubovi. Sabor je, naime, raspravio prijedlog zakona o uzimanju i presađivanju dijelova ljudskog tijela (organa, stanica i tkiva) koji su u prvom čitanju poduprli svi klubovi. Na darivanje organa u Hrvatskoj čeka oko 1500 ljudi, više od polovice dulje od pet godina, kaže Vladin predstavnik Veljko Božikov.

ZAGREB - Predstavnici umirovljenika zadovoljni su prijedlogom Zakona o vraćanju duga umirovljenicima koji je Vlada prihvatila na jučerašnjoj popodnevnoj sjednici, nakon što su premijer Ivo Sanader i najviši dužnosnici Vlade i Hrvatskog sabora na sastanku s umirovljenicima razjasnili preostala sporna pitanja. Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Vladimir Jordan, predsjednik Sindikata umirovljenika Hrvatske Ivan Nahtigal i predsjednik Matice umirovljenika Hrvatske Vladimir Lokmer ocijenili su danas da su prijedlogom Zakona o povratu duga dobili ono što su tražili i što je trenutno moguće.

ZAGREB - Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi opovrgnulo je danas tvrdnju "Večernjeg lista" da je troje štićenika Centra za rehabilitaciju Stančić umrlo zbog otrovanja nepotrebnim lijekovima. Ministarstvo je zaprimilo obdukcijske nalaze za tri umrla štićenika, a u sva tri slučaja obdukcija je pokazala da je uzrok smrti krvareća upala tankog i debelog crijeva. U krvi dvojice štićenika, kao i u tkivima, pronađene su terapijske koncentracije sedativa i antileptika što s uzrokom smrti nema nikakve uzročno-posljedične veze. Naime, radi se o bolesnicima kojima takvu terapiju propisuju liječnici psihijatri te je normalno da se lijek nađe nakon uzimanja u tkivu, ističe Hebrang u priopćenju.

ZAGREB - Predsjednik Srpske narodne stranke (SNS) Milan Đukić ponovio je danas da je sporazum HDZ-a i SDSS-a utopija za njegove potpisnike, a prijevara za građane srpske nacionalnosti. Đukić je, na konferenciji za novinare ustvrdio da nisu ispunjena tri glavna uvjeta u vezi s poštivanjem prava utvrđenih sporazumom. Naveo je da do 30. travnja nisu izdana sva rješenja za obnovu, da nije vraćena nezakonito korištena privatna imovina. Po njegovim podatcima riječ je o 800 objekata. Također je naveo kako nije točan podatak da je vlasnicima vraćeno oko 350 objekata, nego samo 170, a primjerice u Donjem Lapcu niti jedan. Dodao je da do 30. lipnja nisu riješeni ni zahtjevi za konvalidaciju, a oni koji su riješeni negativno, nisu obrazloženi.

ZAGREB - Miroslav Kutle nepravomoćno je danas osuđen na šest i pol godina zatvora zbog gospodarskih malverzacija u kojima je oštećena tvrtka Tisak, a do pravomoćnosti presude određen mu je pritvor. Uz prvooptuženog Kutlu, od 12-ero suoptuženika u tzv. slučaju Tisak petero ih je presudom zagrebačkog Općinskog suda osuđeno na bezuvjetne zatvorske kazne, a jedan na uvjetnu. Kao počinitelji ili pomagači u kaznenim djelima na koja ih je, prema optužnici, poticao Kutle, kaznu zatvora od četiri godine dobili su Božidar Marić i Petar Anić, kaznu od godine i osam mjeseci Krunoslav Marčinko i Milena Šenator, a na godinu i pol zatvora osuđen je Ivan Majić. Stanko Koncul osuđen je na uvjetnu zatvorsku kaznu od osam mjeseci na koju neće biti upućen ako u naredne tri godine ne počini kazneno djelo. Kutlu i njegove suoptuženike se teretilo za gospodarske zlouporabe kojima je Tisak, najveći hrvatski distributer novina, oštećen za oko 45 milijuna kuna.

ZAGREB - Hrvatsko izdanje međunarodnog istraživanja, provedenog u 18 tranzicijskih zemalja pod nazivom "Utjecaj vlasništva na neovisnost i pluralizam medija", predstavljeno je danas u Hrvatskom novinarskom društvu. Profesor na Studiju novinarstva zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Stjepan Malović, koji je izradio dio istraživanja vezan uz Hrvatsku, istaknuo je da u Hrvatskoj postoje dobra zakonska rješenja koja jamče pluralizam medija, no da se ona u stvarnosti ne provode. Malović je rekao da značajan udjel u medijima i dalje ima država koja je vlasnik ili osnivač 82 različita medijska poduzeća, naglasivši da je vlasništvo nad medijima postao jedan od bitnih problema u cijeloj Europi.

RIJEKA - Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač- Koritnik danas je nakon sastanka u Primorsko-goranskoj županijskoj upravi rekla da se Zakon o ravnopravnosti spolova, koji je na snazi oko godinu dana, očito još ne primjenjuje jer, među ostalim, građani s tim zakonom nisu dovoljno upoznati. Na sastanku o provođenju Zakona o ravnopravnosti spolova bili su predstavnici lokalne i regionalne uprave i samouprave, pravosuđa, sindikata i nevladinih udruga, a nakon sastanka održan je okrugli stol o istoj temi. Cilj sastanka bio je da se svi koji Zakon trebaju primjenjivati na lokalnoj razini upoznaju s njegovim odredbama.

OSIJEK - Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji te vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) najavio je mogućnost prosvjeda zbog sumnji koje su se, kako drže, pojavile u provedbi natječaja za privatizaciju baranjskog poljoprivrednog kombinata "Belja" dd. U pismu upućenom premijeru Ivi Sanaderu, Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva te Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP) PPDIV ističe kako su sindikati dobili obećanje da se natječaj neće donositi bez dogovora sa sindikatima. "Dostavljen nam je prijedlog novoga natječaja, s kojim smo ostali zatečeni, stoji - između ostalog - u pismu. PPDIV stoga hitno traži da se na današnjoj sjednici Upravnog odbora HFP-a "ne donosi nikakva odluka, dok se ne održi zajednički sastanak svih relevantnih čimbenika na čelu s potpredsdnikom Vlade Andrijom Hebrangom, kako bi dobili dodatna objašnjenja i kako bi se postignuo zajednički dogovor".

OSIJEK - Predsjednik osječko-baranjske Županijske skupštine i saborski zastupnik Branimir Glavaš odbacio je danas tvrdnje Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji te vodoprivredi Hrvatske (PPDV) koji je izrazio sumnju u namještanje natječaja za privatizaciju baranjskog poljoprivrednog kombinata "Belja" d.d. U priopćenju za javnost Glavaš je ustvrdio kako natječaj za prodaju "Belja" ne namješta on, niti Županija ili država, već da to uporno pokušava sindikalni povjerenik PPDIV-a u "Belju" Šimo Orešković "i društvance oko njega", koje, kako smatra, "manipulira javnošću i zaposlenicima "Belja". Glavaš smatra kako za svoj angažman oko budućnosti "Belja" ima "izborni i politički legitimitet" te da mu je to i obveza, kao predsjedniku županijskog predstavničkog tijela i saborskom zastupniku.

ZAGREB - Hrvatski kazališni i televizijski glumac Relja Bašić imenovan je UNESCO-vim Umjetnikom za Mir, priopćeno je danas iz Ministarstva kulture. Svečani čin imenovanja obavit će se 6. listopada u sjedištu UNESCO-a u Parizu, a u povodu otvorenja izložbe "Hrvatski lokaliteti svjetske baštine", koja je posvećena 25. obljetnici upisa Dubrovnika, Splita i Plitvica u Popis svjetske baštine UNESCO-a,

ZAGREB - U Hrvatskoj se pojedincima ne dopušta otvaranje novih ljekarni, jer Ljekarnička komora i Ministarstvo zdravstva štite privatne interese tajkuna u ljekarništvu, tvrdi udruga Magistra justicija u današnjem priopćenju. U ljekarništvu vlada klasičan sukob interesa - za otvaranje ljekarne treba pozitivno mišljenje Ljekarničke komore, a kojoj sjede vlasnici i po desetak ljekarni ili zaposlenici velikih sustava, a njima nije u interesu otvaranje novih ljekarni jer se time izravno smanjuje njihov ekstra profit. Ministarstvo zdravstva ne reagira na upozorenja i prešutno dopušta da tajkuni u ljekarništvu imaju po deset i više ljekarni, a pojedinci niti jednu, ističe se u priopćenju.

PLITVICE - Američka trgovačka komora u Hrvatskoj uz potporu američkog i kanadskog veleposlanstva donacijama je prikupila 63 tisuće dolara za razminiranje područja Selišta Drežničkog kod Grabovca u Lici, a ček na taj iznos danas je uručen direktoru Hrvatskog centra za razminiranje Ottu Jungwirtu. Ličko-senjski župan Mile Jurković rekao je kako će zahvaljujući ovoj donaciji još nekoliko kilometara površine biti razminirano, a u ovom slučaju riječ je o rubnoj zoni Nacionalnog parka Plitvička jezera.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙