FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DANSKA ODBACILA KRITIKE EUROPSKOG POVJERENIKA ZA LJUDSKA PRAVA

KOPENHAGEN, 9. srpnja 2004. (Hina/AFP) - Danska je vlada u petakodbacila kritičko izvješće povjerenika Vijeća Europe za ljudska pravao tamošnjoj restriktivnoj politici sklapanja brakova, istaknuvši kakoDanska poštuje svoje obveze i međunarodne konvencije.
KOPENHAGEN, 9. srpnja 2004. (Hina/AFP) - Danska je vlada u petak odbacila kritičko izvješće povjerenika Vijeća Europe za ljudska prava o tamošnjoj restriktivnoj politici sklapanja brakova, istaknuvši kako Danska poštuje svoje obveze i međunarodne konvencije.

U izvješću sastavljenom nakon posjeta Danskoj u travnju, europski povjerenik Alvaro Gil-Robles je preporučio danskim vlastima da razmotre uvjete postavljene za stupanje u brak.

Gil-Robles je posebno osudio odredbu koja određuje minimalnu dob za sklapanje braka (24 godine) kao i odredbu o sklapanju braka između danskog državljana i stranca, kao i odredbu prema kojoj strani bračni partner mora platiti jamstvo od 50.000 danskih kruna (67.200 eura) i imati stalni posao kako bi mogao dobiti dopuštenje za boravak u Danskoj što, prema njegovom mišljenju, "krši jednakost pred zakonom".

"Cilj naše politike je zaštititi mlade od ugovorenih brakova i osloboditi ih roditeljskog pritiska", ističe u svom komentaru danski ministar za izbjeglice, imigrante i integraciju Bertel Haarder.

"A odredba o 24 godine je namijenjena poboljšanju integracije stranaca. Naime, što više mladih bude sklapalo brak u kasnijoj dobi, posebno žene, bolje su im mogućnosti za obrazovanje i posao", dodao je danski ministar.

Glede jamstva od 50.000 danskih kruna i obveze za stalnim poslom bračnih partnera stranaca, ministar ocjenjuje da je ta mjera uvedena kako bi se promicala uspješna integracija."Danska je vlada uvjerena da to ubrzava proces integracije dok su građani trećih država aktivni na tržištu rada umjesto da ovise o socijalnoj pomoći", pojašnjava Haarder.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙