FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SABOR: KLUBOVI PODRŽALI IZMJENE ZAKONA O GRAĐENJU I PROSTORNOM UREĐENJU

ZAGREB, 8. srpnja 2004. (Hina) - Svi stranački kubovi u Hrvatskomsaboru podržali su danas prijedloge izmjena zakona o gradnji te oprostornom uređenju, upozoravajući ipak da se bespravnoj gradnji nemože stati na kraj isključivo restriktivnom zakonskom regulativom,nego prije svega, energičnim radom tijela izvršne vlasti.
ZAGREB, 8. srpnja 2004. (Hina) - Svi stranački kubovi u Hrvatskom saboru podržali su danas prijedloge izmjena zakona o gradnji te o prostornom uređenju, upozoravajući ipak da se bespravnoj gradnji ne može stati na kraj isključivo restriktivnom zakonskom regulativom, nego prije svega, energičnim radom tijela izvršne vlasti.

"Od donošenja zakona važnije je očitovati volju Vlade da osigura primjenu zakona", smatra Ruža Tomašić (HSP).

Ocijenila je da bi kroz izmjene dvaju zakona trebalo uvesti čvrste rokove za legalizaciju objekata koji se mogu legalizirati, a ostalo bi, kaže, "trebalo srušiti, bez iznimaka".

Od Vlade je zatražila da utvrdi različite postupke i troškove dobijanja građevinske dokumentacije za stambene i objekte poslovne namjene.

Posebno je upozorila na devastaciju priobalja, gdje su "lokalni moćnici betonizirali obalu i u moru napravili čitave parcele, koje su naknadno legalizirane".

Alenka Kočiša Čičin-Šain usprotivila se predloženoj zabrani izdavanja građevinske dokumentacije u jedinicama lokalne samouprave koje još nisu donijele prostorne planove, što bi, smatra, moglo dovesti do ekspanzije bespravne gradnje.

Ivan Čehok upozorio je da donošenje prostornih planova često koče državne tvrtke, poput Hrvatskih željeznica i Hrvatskih voda, ocjenjujući da bi u takvim slučajevima Ministarstvo prostornog uređenja moralo igrati ulogu arbitra.

Zlatko Tomčić (HSS) smatra pak da bi u roku od šest do sedam mjeseci trebalo donijeti potpuno nove zakone sa značajno pojednostavljenim postupcima dobijanja građevinske dokumentacije. Tek tada će se stvoriti okolnosti u kojima će se netko teško drznuti da ide u bespravnu izgradnju, ocijenio je.

Tomčić je najavio niz amandmana, kojima će HSS zatražiti brisanje predloženog izdavanja građevinske dozvole u dva stupnja, jer bi, smatra, to investitore dovelo u pravnu nesigurnost. Ocijenio je i da bi zakonom trebalo onemogućiti parcelizaciju prije izdavanja lokacijske dozvole. HSS se protivi i brisanju obveze tijela lokalne samouprave da strankama dostavljaju obavijest o gradnji, a Tomčić je pojasnio da bi takvo rješenje u neravnopravan položaj dovelo investitore koji ne žive u mjestu gradnje.

Pozdravio je najavu ministrice Marine Matulović-Dropulić da će odustati od prijedloga da se tolerira izgradnja objekta do 20 posto većeg od predviđenoga građevinskom dozvolom, što bi, po Tomčiću, investitore navelo da u pravilu grade objekte veće od predviđenih.

Predložene zakonske restrikcije pozdravio je i Slavko Linić (SDP), ocjenjujući da će one zasigurno povećati troškove države, ali i nanijeti štetu investitorima koji grade bespravno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙