FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DEN HAAG: Norac se izjasnio da nije kriv, vraća se u pritvor u Hrvatsku

DEN HAAG, 8. srpnja 2004. (Hina) - Hrvatski general Mirko Norac učetvrtak se pred Haškim sudom (ICTY) izjasnio da se ne osjeća krivimni prema jednoj od pet točaka optužnice koja ga po osobnoj izapovjednoj odgovornosti tereti za zločine protiv čovječnosti ikršenje ratnog prava i običaja počinjeno u operaciji Medački džep urujnu 1993. godine.
DEN HAAG, 8. srpnja 2004. (Hina) - Hrvatski general Mirko Norac u četvrtak se pred Haškim sudom (ICTY) izjasnio da se ne osjeća krivim ni prema jednoj od pet točaka optužnice koja ga po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja počinjeno u operaciji Medački džep u rujnu 1993. godine.

Haški sud je prihvatio prijedlog hrvatske Vlade da Norac bude vraćen u pritvor u Hrvatsku, gdje je pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu od 12 godina.

"Ne osjećam se krivim časni sude", rekao je Norac nakon što mu je predraspravni sudac Liu Daqun pročitao svaku od pet točaka optužnice.

Sudac Liu je, nakon 15-minutne stanke, objavio da je raspravno vijeće prihvatilo prijedlog hrvatske Vlade da Norac bude vraćen u pritvor u Hrvatsku, s čime se prethodno složilo i Tužiteljstvo i obrana, što je optuženi Norac dočekao s osmjehom na licu.

Norac bi se trebao vratiti u Hrvatsku već večeras zrakoplovom Croatia airlinesa, kojim je jutros posebnim letom i doputovao iz zračne luke na Krku u amsterdamsku zračnu luku Schipol, a vijeće je odredilo uvjete koji se moraju poštivati kod toga.

Sudac je rekao da ti uvjeti znače da Norac može biti u hrvatskom pritvoru ali pod nadzorom ICTY-a, da mora uživati sva ona prava koja ima kao pritvorenik ICTY-a, da ne smije napuštati pritvor bez izričite suglasnosti raspravnog vijeća, da mu se mora osigurati zdravstvena njega, da zatvorske vlasti moraju nadzirati sve njegove kontakte osim onih s braniteljem, da mora biti spriječen svaki pokušaj utjecaja na svjedoke, da se tajništvo ICTY-a mora redovito izvješćivati o njegovim kontaktima s drugim osobama osim branitelja, te da u svakom trenutku kada ICTY to zatraži treba biti doveden u Den Haag.

U optužnici, podignutoj u svibnju ove godine, Norca se po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti tereti za progon na vjerskoj, rasnoj ili političkoj osnovi, za ubojstva najmanje 29 srpskih civila i pet zarobljenih vojnika, pljačku imovine i bezobzirno razaranje tri srpska sela u Medačkom džepu kod Gospića u kojeme je uništeno oko 300 kuća i gospodarskih objekata.

Norac (37) je u akciji oslobađanja okupiranog teritorija Medačkog džepa, područja od 20 četvornih kilometara kod Gospića, sudjelovao kao zapovjednik 9. Motorizirane gardijske brigade Hrvatske vojske.

Osim o izjašnjavanju o krivnji, na sjednici je bilo riječi i o prijedlogu Tužiteljstva ICTY-a da se optužnica protiv Norca objedini s onom protiv generala Rahima Ademija, koji je 2001. optužen za ista kaznena djela počinjena u Medačkom džepu.

Sudac Liu je rekao da obrana generala Norca ima pravo na odgovor na taj prijedlog Tužiteljstva, te da stoga raspravno vijeće daje Tužiteljstvu rok od tri dana da obrani dostavi popratni materijal uz optužnicu, nakon čega će početi teći rok od 14 dana za odgovor na prijedlog za objedinjavanje optužnice.

Tužitelj Mark Ierace je rekao da će biti moguće predati popratni materijal na originalnom tekstu, a da će nastojati da sve bude prevedno do isteka roka idućeg utorka, uz napomenu da će obavijestiti vijeće o tome do utorka u 12 sati.

Sudac Liu ja kazao kako vijeće želi do početka ljetnih sudskih praznika donijeti odluku o objedinjavanju optužnica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙