FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

vlada će danas predstaviti prijedlog o financiranju promidžbe za predsjedničke izbore

ZAGREB,8. srpnja(Hina) - Vlada će danas predstaviti svoj prijedlog ofinanciranju izborne promidžbe za predsjedničke izbore po kojemu bikandidati za predsjednika bili obvezni najkasnije sedam dana prijeizbora podastrijeti izvješće o izvoru sredstava za promidžbu.
ZAGREB,8. srpnja(Hina) - Vlada će danas predstaviti svoj prijedlog o financiranju izborne promidžbe za predsjedničke izbore po kojemu bi kandidati za predsjednika bili obvezni najkasnije sedam dana prije izbora podastrijeti izvješće o izvoru sredstava za promidžbu.

Kandidati bi izvješće predavali Državnom izbornom povjerenstvu, a ono bi najkasnije tri dana prije izbora trebalo objaviti (eventualne) donacije suprotne zakonu.

Predsjedničkim bi kandidatima izričito bilo zabranjeno dobivanje donacija stranih država i stranih političkih stranaka, zatim tvrtki i ustanova u državnom i vlasništvu županija, gradova i općina, dobivanje donacija iz proračuna tih jedinica, od sindikata, udruga čiji su članovi u tijelima državne i lokalne vlasti itd.

Kandidatima - dužnosnicima, zabranilo bi se korištenje sredstava državnog ili lokalnih proračuna koja koriste dok obavljaju svoje dužnosti.

Promidžbena sredstva kanididati ne bi smjeli koristiti za avansno financiranje nekih projekata s ciljem da njihovo dovršenje uvjetuju glasom za sebe.

Izbornu promidžbu kandidati bi financirali iz vlastitih sredstava, te donacijama domaćih i stranih pravnih i fizičkih osoba.

Pravo da im država nadoknadi izborne troškove imali bi samo oni kandidati koji na izborima osvoje zakonom propisani postotak glasova (10 posto).

Vlada bi danas zakonski trebala zajamčiti predsjedniku države da će po prestanku predsjedničke dužnosti trajno imati pravo na osobnog vozača i službeno vozilo, na fizičku zaštitu, te na korištenje opremljenog ureda s najmanje dva državna službenika.

Te bi troškove plaćao državni proračun, odnosno porezni obveznici, a po prvim procjenama godišnje će iznositi oko pola milijuna kuna.

Vlada će zakonski propisati i da u slučaju predsjednikove smrti troškove pogreba snosi država.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙