FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ČANG KAJ-ŠEK ĆE NAPOKON BITI POKOPAN - ALI IPAK NA TAJVANU

TAIPEI, 8. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Kineski nacionalističkigeneralisimus Čang Kaj-šek napokon će biti pokopan - tri desetljećanakon smrti i nakon što mu nasljednici nisu uspjeli ostvariti san iponovo osvojiti maticu zemlju te je osloboditi od komunista.
TAIPEI, 8. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Kineski nacionalistički generalisimus Čang Kaj-šek napokon će biti pokopan - tri desetljeća nakon smrti i nakon što mu nasljednici nisu uspjeli ostvariti san i ponovo osvojiti maticu zemlju te je osloboditi od komunista.

Čang Kaj-šek je sa svojom nacionalističkom vladom i vojskom pobjegao na Tajvan nakon što je 1949. godine u krvavom građanskom ratu izgubio vlast u Kini, gdje su prevladale komunističke snage Mao Zedonga.

Generalisimus je umro 1975. godine uz posljednju želju - da bude pokopan "u oslobođenoj Kini". Njegovi posmrtni ostaci leže balzamirani u "privremenom" mauzoleju u sjevernom tajvanskom gradu Taoyuanu. Uz njega je i njegov sin i nasljednik na mjestu tajvanskog predsjednika Čang Čing-kuo koji je umro 1987. godine.

Članovi njihove obitelji ovih su dana zatražili da tajvanska vlada organizira državni pokop za dvojicu bivših predsjednika na vojnom groblju u Taipeiju. Vlada je odlučila ispoštovati želju obitelji, a pokop će vjerojatno biti organiziran u proljeće sljedeće godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙