FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

sabor o potvrđivanju međunarodnih ugovora

ZAGREB,7. srpnja(Hina) - Hrvatski je Sabor u poslijepodnevnom dijeludanašnje sjednice raspravio prijedlog ratifikacije nekolikomeđunarodnih sporazuma, među kojima je i dodatni protokol Sporazumu sazemljama Euroatlantskog saveza i članicama Partnerstva za mir opravnom položaju njihovih snaga.
ZAGREB,7. srpnja(Hina) - Hrvatski je Sabor u poslijepodnevnom dijelu današnje sjednice raspravio prijedlog ratifikacije nekoliko međunarodnih sporazuma, među kojima je i dodatni protokol Sporazumu sa zemljama Euroatlantskog saveza i članicama Partnerstva za mir o pravnom položaju njihovih snaga.

Neozbiljno je raspravljati o ratifikaciji bilo kojeg novog ugovora bez prethodne rasprave o stanju u oružanim snagama, ocijenio je HSP-ovac Pero Kovačević, podsjećajući da je izvješće o stanju oružanih snaga Vlada Saboru trebala podnijeti do konca lipnja.

Kovačević se, stoga, usprotivio predloženoj ratifikaciji tog protokola u hitnom postupku.

Ocijenio je da se pridruživanjem NATO-u u Hrvatskoj bavi vrlo uski krug ljudi, iako bi, smatra, prije odlučivanja o daljenjem približavanju NATO-u, trebalo provesti javnu raspravu i vidjeti kakvo je raspoloženje građana.

Upozorio je i da pripadnici međunarodnih vojnih postrojba u Hrvatskoj imaju apsolutni kazneni imunitet, zbog čega su, podsjeća, hrvatski građani čiju su imovinu oštetili pripadnici SFOR-a ostali bez naknade.

Hitnosti postupka protivi se i HSS, u čije je ime Ante Markov ocijenio da izostanak kvalitetne rasprave o stanju u oružanim snagama i planiranim reformama "građanima može odaslati krivu poruku da je riječ o nečem što je predobro ili pak preopasno".

Preostali parlamentarni klubovi najavili su podršku predloženoj ratifikaciji, ocjenjujući da ulazak u NATO Hrvatskoj može donijeti samo boljitak.

"Možda kolega Kovačević, kao ministar iz sjene, ne vidi dobro sve te ciljeve, ali možda će, kad izađe iz sjene, bolje progledati", ocijenio je Srećko Ferenčak (HNS).

Ministar obrane Berislav Rončević upozorio je da nije riječ o novom sporazumu, nego o dodatnom protokolu koji uređuje pravni položaj zapovjedništava pridodanih združenim snagama NATO-a.

Odbacio je tvrdnje dijela oporbe da je NATO sa summita u Istambulu Hrvatskoj odaslao obeshrabrujuću poruku. "Poruke iz Istambula jasne su, napori Hrvatske dobili su pozitivnu ocjenu i vrata NATO-a širom su nam otvorena, a na nama je da odlučimo hoćemo li kroz ta vrata proći", kazao je.

Rončević je izvijestio i da Vlada priprema izvješće o stanju u Oružanim snagama RH, koje će, s oznakom državne tajne, u saborsku proceduru uputiti na jesen.

Sabor je poslijepodne razmotrio i prijedlog produžetka važenja Ugovora o osnivanju i radu međunarodnog centra za migracijsku politiku na neodređeno vrijeme.

Državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Ivica Buconić naglasio je da je Hrvatska i do sada imala koristi od tog ugovora, pogotovu u aktivnostima vezanim uz legalne, ali i nelegalne migracije.

Prijedlog je dobio podršku svih klubova, a Pero Kovačević (HSP) upozorio je da velik broj imigranata u Hrvatskoj radi "na crno", a kako je kazao, "imamo i jedan veliki problem, o kojem se malo govori, a to je najezda Kineza, iza koje, po svemu sudeći, stoji kineska mafija"

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙