FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

POTPORA NJEMAČKE VLADE PROJEKTU LOKALNE OPSKRBE VODOM I ODVODNJE NA JUŽNOJ OBALI JADRANA

ZAGREB, 6. srpnja 2004. (Hina) - Ministar financija Ivan Šuker injemački veleposlanik u Hrvatskoj Gebhardt Weiss potpisali su danas uMinistarstvu Ugovor o financijskoj suradnji između vlada Hrvatske iNjemačke, a koji se odnosi na financiranje projekta "Lokalna opskrbavodom i zbrinjavanje otpadnih voda na južnoj obali Jadrana".
ZAGREB, 6. srpnja 2004. (Hina) - Ministar financija Ivan Šuker i njemački veleposlanik u Hrvatskoj Gebhardt Weiss potpisali su danas u Ministarstvu Ugovor o financijskoj suradnji između vlada Hrvatske i Njemačke, a koji se odnosi na financiranje projekta "Lokalna opskrba vodom i zbrinjavanje otpadnih voda na južnoj obali Jadrana".

Taj će se projekt financirati putem zajma njemačke Kreditne banke za obnovu (Kreditanstalt fuer Wiederaufbau - KfW) u iznosu 12 milijuna eura pod vrlo povoljnim, subvencioniranim stopama.

Uz to, financirat će se i zajmom od 3 milijuna eura, a taj bi zajam bio na 30 godina, uz 10 godina počeka, te kamatnu stopu od 2 posto godišnje.

Ugovor predviđa i potporu u iznosu milijun eura za financiranje potrebnih pratećih mjera za provedbu i nadzor nad projektom.

Veleposlanik Weiss i ministar Šuker istaknuli su kako je ugovor nastavak dosadašnje dobre suradnje, te ga ocijenili vrlo važnim za rješavanje ekoloških problema Jadrana. Ugovor je važan za strateške planove Hrvatske vezano za zaštitu okoliša i osiguranje ekološke budućnosti Hrvatske, istaknuo je veleposlanik Weiss.

Njemački je veleposlanik s velikim zadovoljstvom konstatirao kako se nada da se u godinama njegova mandata u Hrvatskoj, a četverogodišni madat se početkom jeseni približava kraju, našle mogućnosti za uspješno podupiranje Hrvatske na njenom putu prema EU.

Veleposlanik Weiss podsjetio je da će Ugovor stupiti na snagu kada se prime sve potrebne obavijesti, odnosno kada Ugovor prođe i potvrdu u Saboru.

Korištenje, uvjeti i postupak davanja naloga i dodjele posla bit će utvrđen pojedinačnim ugovorima između KfW-a i primatelja zajmova, odnosno potpora, a krajnji rok za sklapanje pojedinačnih ugovora je kraj ove godine.

Suradnja Njemačke i Hrvatske odvija se na nekoliko razina, od financijske suradnje, preko tehničke, do sudjelovanja Njemačke u programima u sklopu Pakta o stabilnosti i sredstvima EU (Njemačka sa oko 26 posto participira u svim sredstvima koje EU stavlja na raspolaganje Hrvatskoj).

Od 2000. godine Njemačka je Hrvatskoj u sklopu financijske suradnje omogućila kredite s povoljnom kamatom u ukupnoj vrijednosti od 67,5 milijuna eura, a u te svrhe, te za popratne mjere dala je ukupno oko 24,5 milijuna eura nepovratnih sredstava, pretežno u obliku subvencija.

U skopu pak njemačko-hrvatske tehničke suradnje prošle je godine njemačka vlada Hrvatskoj stavila na raspolaganje sredstva u iznosu od oko 300 milijuna eura za više projekta, a u ovoj godini osigurala 1,5 milijuna eura za projekt Poticanja gospodarstva i zapošljavanja u prehrambenom gospodarstvu, te 100 tisuća eura za projekt Poboljšanja meteorološke infrastrukture.

Ukupna njemačka bilateralna pomoć Hrvatskoj od uspostave njene neovisnosti iznosi oko 170 milijuna eura (samo sredstava središnje države).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙