FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PROMOCIJA PLUS: BLAGI RAST POPULARNOSTI HDZ-A I SANADERA, ALI I SDP-A

ZAGREB, 5. srpnja 2004. (Hina) - Rezultati ispitivanja javnog mnijenjakoje je u prvim danima srpnja provela agencija Promocija Plus pokazujuda je popularnost HDZ-a i premijera Ive Sanadera, ali i vodećeoporbene stranke - SDP-a u lipnju blago rasla.
ZAGREB, 5. srpnja 2004. (Hina) - Rezultati ispitivanja javnog mnijenja koje je u prvim danima srpnja provela agencija Promocija Plus pokazuju da je popularnost HDZ-a i premijera Ive Sanadera, ali i vodeće oporbene stranke - SDP-a u lipnju blago rasla.

Istraživanje, provedeno putem telefonske ankete nad uzorkom od 1.300 ispitanika širom Hrvatske, pokazuje da je HDZ i dalje uvjerljivo najpopularnija stranka u Hrvatskoj, s 33,3 posto podrške ispitanika, što je za 1,5 postotna poena više nego u svibnju.

Druga je stranka SDP, koju podržava 23,2 posto ispitanika, što je 0,4 postotna poena više nego u prošlom mjesecu, a čak 4,3 postotna poena više no početkom godine.

Treća je stranka po popularnosti HNS, s 10,5 posto potpore ispitanika, a slijedi ga HSP sa 7,3 posto. Obje stranke, u odnosu na svibanj, bilježe blagi rast popularnosti.

Kontinuirani pad potpore, pak, bilježi HSS, kojega početkom ovoga mjeseca podupire tek tri posto ispitanika.

Silazni trend zadržao je i HSU, kojega podržava 2,1 posto anketiranih, a u velikom su zaostatku i dalje sve liberalne stranke (HSLS, LS i Libra), te DC, čija je popularnost s prošlomjesečnih jedan spala na 0,8 posto.

Politiku Sanaderove Vlade u potpunosti podupire 14,7 posto ispitanih, što je za 2,7 postotnih poena više nego u svibnju. Vladin rad uglavnom podržava 39,7 posto ispitanih, 17,1 posto njih je neodlučno, a rad Vlade uglavnom ne podržava 16,3 posto ispitanih, dok je nikako ne podržava 12,2 posto.

Nakon što ga je nakratko u travnju s prvog mjesta top liste najpopularnijih političara istisnuo premijer Ivo Sanader, predsjednik države Stjepan Mesić već se u svibnju vratio na prvo mjesto s 27,7 posto glasova ispitanika, a još veću potporu potvrdio je i u lipnju s 31,8 posto.

Premijer Sanader s prošlomjesečnih 26,4 posto 'pao' je na 25,6 posto potpore ispitanika.

Na trećem mjestu popularnosti je predsjednik SDP-a Ivica Račan, kojega podržava 10,5 posto anketiranih, što je za 0,2 postotna poena manje nego prije mjesec dana.

Među 13 političara koje su ispitanici označili kao najpozitivnije su i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, čelnici HNS-a Vesna Pusić i Radimir Čačić, HSP-ovci Tonči Tadić, Anto Đapić i Slaven Letica, IDS-ovac Damir Kajin, šef HSS-a Zlatko Tomčić, te prvi zagrebački SDP-ovac Milan Bandić.

Potpredsjednik Vlade Andrija Hebrang i dalje predvodi listu najnegativnijih političara, ali njegova je 'premoć' na toj listi pala u odnosu na prethodne mjesece (16,4 posto ispitanika u lipnju, u odnosu na, primjerice, 26,6 posto u svibnju).

Kao drugog 'negativca' na toj listi ispitanici su označili Ivicu Račana (12,6 posto ispitanih), a slijede ga predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks (12,4 posto), premijer Sanader (12,1 posto).

Događajem mjeseca lipnja većina ispitanika (23,1 posto) označila je dobivanje statusa kandidata za punopravno članstvo u EU, a slijede otvaranje autoceste Zagtreb-Rijeka i dionica autoceste Zagreb-Split (20,4 posto), porast broja prometnih nesreća na hrvatskih prometnicama (20,3 posto).

Na četvrtom mjestu je rušenje bespravno sagrađenih objekata, a 'slučaj Severina' najdogađajem lipnja smatra 7,3 posto ispitanika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙