FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svečano otvoren prvi Zagrebački barokni festival

ZAGREB, 30. lipnja 2004. (Hina) - Prvi Zagrebački barokni festival -ZABAF, što je večeras svečano otvoren u atriju Klovićevih dvora nazagrebačkome Gornjem gradu, tijekom srpnja obogatit će kulturnu ponuduhrvatske metropole programom na kojemu će biti djela velikana barokneglazbe.
ZAGREB, 30. lipnja 2004. (Hina) - Prvi Zagrebački barokni festival - ZABAF, što je večeras svečano otvoren u atriju Klovićevih dvora na zagrebačkome Gornjem gradu, tijekom srpnja obogatit će kulturnu ponudu hrvatske metropole programom na kojemu će biti djela velikana barokne glazbe.

Taj prvi zagrebački međunarodni festival ozbiljne glazbe nastavlja tradiciju Zagrebačkih ljetnih večeri i to će njegovanje dobrih tradicionalnih priredaba Zagreb i ubuduće podržavati.

Tim je riječima predsjednica zagrebačke Gradske skupštine Morana Paliković-Gruden otvorila prvi ZABAF, koji je organizirala Koncertna direkcija Zagreb sa željom da se pobudi zanimanje za staru glazbu i originalne načine njena izvođenja.

Za "glazbeno otvorenje" prvoga ZABAF-a organizator je odabrao zagrebačku premijeru Pergolesijeva djela "Služavka gospodarica" (La serva padrona), u zajedničkoj produkciji Koncertne direkcije Zagreb i Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu.

Redatelj predstave je Ozren Prohić, a pod ravnanjem Finca Aapoa Hakkinena nastupili su Hrvatski barokni ansambl, sopranistica Ivana Kladarin, u ulozi Serpine, bariton Saša Ivaci kao Uberto te Luka Petrušić kao Vespone.

To djelo Giovannija Battiste Pergolesija praizvedeno je 1733. u Napulju, a njegov libreto pripovijest je o neženji Ubertu i njegovoj svojeglavoj sluškinji Serpini koja, uz pomoć Ubertova sluge Vesponea, smicalicama postaje Ubertova žena i gospodarica njegove kuće.

Na gornjogradskim lokacijama - u Klovićevim dvorima i crkvi sv. Katarine - te u zagrebačkoj katedrali, slušatelji će na koncertima moći "putovati" glazbenom poviješću kroz koju će ih "provesti" najveća europska i hrvatska imena i ansambli barokne glazbe, kao što su Jordi Savall, Catherine Mackintosh, Renata Pokupić te Musica antiqua Koeln, Purcell kvartet, Hesperion XXI. i Hrvatski barokni ansambl.

ZABAF će posjetiteljima ponuditi i izvedbe na starim instrumentima i autentičnu interpretaciju, a uz brojne koncerte i razne dodatne sadržaje - prezentaciju instrumenata te baroknih frizura i kostima.

Kako je najavljeno, ZABAF će svake godine imati jednu zemlju-partnera, a ove prve ZABAF-ove godine to je Nizozemska, dok će sljedeće biti Francuska.

Održavanje Festivala omogućili su Grad Zagreb, Ministarstvo kulture i Turistička zajednica Grada Zagreba, a među ostalima, poduprli nizozemsko i slovensko veleposlanstvo te Talijanski kulturni institut u Zagrebu.

(Hina) xip yjn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙