FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZNANSTVENICI: NE PUŠTAJTE EGZOTIČNE AKVARIJSKE RIBICE U MORE

LONDON, 30. lipnja 2004. (Hina) - Ako u kućnom akvariju imateegzotičnu ribicu, a željeli biste je osloboditi, odnosno pustiti unajbliže more, ocean ili vodu, ne činite to, jer možete ugrozititamošnja prirodna staništa drugih riba, što za posljedicu može imatiopasan disbalans morskog ekosustava, upozorili su znanstvenici.
LONDON, 30. lipnja 2004. (Hina) - Ako u kućnom akvariju imate egzotičnu ribicu, a željeli biste je osloboditi, odnosno pustiti u najbliže more, ocean ili vodu, ne činite to, jer možete ugroziti tamošnja prirodna staništa drugih riba, što za posljedicu može imati opasan disbalans morskog ekosustava, upozorili su znanstvenici.

To je kao u crtiću "Potraga za Nemom", u šali je rekao pomorski biolog Brice Semmens sa Sveučilišta Washington u Seattleu za časopis New Scientist.

"Neki ljudi puštaju akvarijske ribice s najboljim namjerama, no nažalost u pogrešan ocean ili more. To uistinu nije dobra zamisao", upozorava Semmens. Tako su primjerice egzotične ribe iz Pacifika, Indijskog oceana ili Crvenog oceana, među kojima su i mnoge grabežljivice primijećene u vodama uz floridsku obalu. Ako se takve ribe uspiju prilagoditi te se počnu mrijestiti u novome staništu, mogu ugroziti postojeće lokalne vrste. Primjerice grabežljivica koja je odnedavno zamijećena u vodama od Floride do obala New Yorka, a živi u Pacifiku, Indijskom oceanu i Crvenom moru, hrani se mnogim manjim ribama i račićima u ovome staništu, što je protuprirodno.

Američka državna uprava za oceane uskoro namjeravaju pokrenuti programe edukacije ljubitelja morskoga svijeta kako bi ih upoznali s opasnostima puštanja akvarijskih ribica u neodgovarajuća mora i oceane, ističe New Scientist.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙