FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Papa primio patrijarh Bartolomeja

RIM, 29. lipnja 2004. (Hina/AR) - Papa Ivan Pavao II. primio je utoraku Vatikanu carigradskog ekumenskog patrijarha Bartolomeja I. i poželioda se ponovno nađu na zajedničkom putu.
RIM, 29. lipnja 2004. (Hina/AR) - Papa Ivan Pavao II. primio je utorak u Vatikanu carigradskog ekumenskog patrijarha Bartolomeja I. i poželio da se ponovno nađu na zajedničkom putu.

Papa je izrazio nadu da će posjet Bartolomeja I. "omogućiti napredak u dijalogu i ponovnom spajanju bratskih odnosa", kao i ponovnom početku rada mješovite komisije za teološka pitanja koja razdvajaju dvije crkve. Papa je također izrazio "ogorčenje i bol" zbog pljačke Kostantinopola koju su 1204. godine počinili križari.

Carigradski ekumenski patrijarh Bartolomej I. stigao je u Rim na poziv pape Ivana Pavla II., a u povodu 29. lipnja, blagdana apostolskih prvaka Petra i Pavla i 40. obljetnice povijesnoga susreta carigradskoga ekumenskog patrijarha Atenagore i pape Pavla VI.

Ivan Pavao II. je u utorak u podne tijekom obraćanja na Trgu Svetog Petra u Rimu treći puta za redom govorio o zbližavanju dviju crkava.

Nakon susreta s Papom, patrijarh Bartolomej I. je u vatikanskoj bazilici molio na grobu pape Pavla VI., u čije je vrijeme iznova zaživio dijalog između Zapadne i Istočne Crkve.

Carigradski ekumenski patrijarh će u utorak uvečer sudjelovati na euharistijskom slavlju na Trgu Svetoga Petra, na kojemu će i on i Papa održati propovijed.

Najavljeno je da će u srijedu 30. lipnja, patrijarh Bartolomej I. biti proglašen počasnim građaninom Rima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙