FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

POPUNJENE NAJELITNIJE SREDNJE ŠKOLE

ZAGREB, 29. lipnja 2004. (Hina) - U petoj i petnaestoj zagrebačkojprirodoslovno-matematičkoj gimnaziji te u prvoj, drugoj, trećoj isedmoj općoj gimnaziji već su jučer, prvog dana prijava u srednješkole, sva mjesta popunjena, izjavio je danas pomoćnik ministraznanosti, obrazovanja i športa Martin Oršolić.
ZAGREB, 29. lipnja 2004. (Hina) - U petoj i petnaestoj zagrebačkoj prirodoslovno-matematičkoj gimnaziji te u prvoj, drugoj, trećoj i sedmoj općoj gimnaziji već su jučer, prvog dana prijava u srednje škole, sva mjesta popunjena, izjavio je danas pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i športa Martin Oršolić.

Dokumenti se predaju još danas, a ima 61.555 mjesta u 2.138 razrednih odjeljenja u srednjim školama na području Hrvatske.

U javnim školama ima 58.578 mjesta u 2017 razrednih odjeljenja, u vjerskim školama s pravom javnosti 2.132 mjesta u 74 razredna odjeljenja, dok je u privatnim školama 845 mjesta u 47 razrednih odjeljenja.

Po Oršolićevim riječima, u akademskoj godini 2004./2005. osigurano je 10 posto više mjesta nego što ima učenika.

Ministarstvo je učenicima, koji ispunjavaju uvijete za određene vrste škola, osiguralo dovoljno mjesta. Tako za sve koji žele u gimnaziju ima mjesta, pojasnio je Oršolić dodajući kako je druga stvar što većina učenika hoće isključivo u najelitnije gimnazije.

Donja bodovna granica za gimnazije je 50 bodova, a svaka ga škola prema svojoj procjeni može povisiti.

Za ekonomske i upravno-birotehničke škole potrebno je najmanje 48 bodova, dok su za četverogodišnje tehničke škole potrebna 44 boda. Za poljoprivredne je potrebno najmanje 38 bodova, za tekstilne 34, a za ostale škole nema propisane bodovne granice ili ga same škole mogu odrediti.

Odlučujuće prilikom upisa su ocjene. Boduje se opći uspjeh postignut u 7. i 8. razredu, ocjene iz pet predmeta za gimnazije, odnosno ocjene četiriju stručnih predmeta za strukovne škole.

Oršolić napominje kako sustav upisa na temelju ocjena nije posve pravedan jer sama ocjena često nije mjerilo znanja, pa će se u rujnu izraditi analiza upisa u prve razrede, te na temelju toga, uz pomoć stručnog tima, izraditi novi model upisa u srednje škole.

U Europi je omjer gimnazija i strukovnih škola 60:40, dok je u Hrvatskoj 27:73. U Estoniji se čak 72 posto učenika upisuje gimnazije, rekao je Oršolić, dodavši kako je prilikom nedavnog službenog posjeta Hrvatskoj estonsko izaslanstvo tražilo hrvatski "recept" za popunjavanje strukovnih škola.

Oršolić drži kako bi i vrlo dobri učenici mogli solidno završavati gimnazije i fakultete.

Slab odaziv učenika u obrtničkim školama, objašnjava nedovoljnim promidžbenim angažmanom gospodarskih subjekata, primjerice Hrvatske obrtničke komore i Hrvatske gospodarske komore, koje bi trebale stipendijama i ugovorima poticati upisivanje u deficitarna zanimanja.

Bodovna ljestvica učenika prijavljenih za upis u srednje škole bit će objavljena do sutra u 14 sati, a upisi će biti 1. srpnja.

Prijave za drugi upisni krug u srednje škole, u kojima ostane mjesta, primat će se 5. srpnja, a rezultati će biti poznati slijedećeg dana. Jesenji je rok od 23. do 25 kolovoza.

(Hina) xkt ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙