FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IRAK I AFGANISTAN NAJVAŽNIJE TEME SUMMITA NATO-A U ISTANBULU

ZAGREB, 26. lipnja 2004. (Hina) - Čelnici četrdesetak država, međukojima i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, sastat će se uponedjeljak i utorak u Istanbulu na summitu NATO-a kojim ćeprevladavati pitanje uloge Saveza u Iraku i Afganistanu.
ZAGREB, 26. lipnja 2004. (Hina) - Čelnici četrdesetak država, među kojima i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, sastat će se u ponedjeljak i utorak u Istanbulu na summitu NATO-a kojim će prevladavati pitanje uloge Saveza u Iraku i Afganistanu.

Šefovi država i vlada 26 članica NATO-a te dvadesetak partnerskih zemalja raspravljat će i o jačanju međusobne suradnje, završetku misije u BiH, vojnoj transformaciji Saveza i mjerama za borbu protiv terorizma.

Summit će osiguravati jake snage sigurnosti zbog straha od mogućih terorističkih napada. Nekoliko dana prije summita, Istanbul i tursku prijestolnicu Ankaru potreslo je nekoliko eksplozija u kojima su četiri osobe poginule, a desetak ih je ozlijeđeno.

Za sigurnost više od pet tisuća gostiju brinut će desetak tisuća policajaca i vojnika uz najsuvremeniju tehničku opremu, a zrakoplovi AWACS kontrolirat će nebo nad 15-milijunskim gradom. Najveći istanbulski trg Taksim i sve obližnje prometnice u gradskom središtu bit će zatvorene za promet.

Najspornija tema dvodnevnog summita bit će sudjelovanje NATO-a u stabilizaciji ratom pogođenog Iraka, čemu se najviše protive Njemačka i Francuska. Diplomati procjenjuju da bi se mogao postići kompromis oko uloge koja uključuje uvježbavanje iračkih snaga sigurnosti te osiguravanja zračnih luka, granica i gospodarskih tokova.

Čelnici NATO-a trebali bi odlučiti i o pojačavanju postojećeg kontingenta od 6.400 vojnika u Afganistanu (ISAF) s novih 1.200 vojnika, koji bi osiguravali izbore u rujnu. Očekuje se i odluka o širenju misije na područja izvan glavnog grada Kabula.

Na dnevnom redu summita naći će se i stanje na Balkanu. Izvjesno je da će NATO donijeti odluku o završetku desetogodišnje misije SFOR-a u BiH i predaji mandata mirovnim snagama Europske unije do kraja 2004. godine.

Stanje na Kosovu, gdje su snage NATO-a pojačale svoju nazočnost nakon vala etničkog nasilja u ožujku ove godine, također će se biti tema razgovora.

Čelnici NATO-a bi, naposlijetku, trebali raspraviti i detalje oko osiguravanja Olimpijskih igara koje će se od 13. do 29. kolovoza održavati u Ateni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙