FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SASLUŠANJE VOJNIKA OPTUŽENIH ZA ZLOSTAVLJANJE IRAČKIH ZAROBLJENIKA: ODOBRENO SVJEDOČENJE GENERALA SANCHEZA

ZAGREB/BAGDAD, 21. lipnja 2004. (Hina) - Američki vojni sudac uponedjeljak je u Bagdadu izjavio da će obrana jednoga od američkihvojnika optuženih za zlostavljanje iračkih zarobljenika u zatvoru AbuGhraib, moći ispitati zapovjednika američkih snaga u Iraku generalaRicharda Sancheza.
ZAGREB/BAGDAD, 21. lipnja 2004. (Hina) - Američki vojni sudac u ponedjeljak je u Bagdadu izjavio da će obrana jednoga od američkih vojnika optuženih za zlostavljanje iračkih zarobljenika u zatvoru Abu Ghraib, moći ispitati zapovjednika američkih snaga u Iraku generala Richarda Sancheza.

Vojni sudac James Pohl odobrio je odvjetnicima Javala Davisa (26) da ispitaju Sancheza i druge visoke dužnosnike, javlja agencija France Presse.

No, kako prenosi agencija Reuters, Davisov odvjetnik izjavio je da će tražiti svjedočenje američkog predsjednika Georga W. Busha i ministra obrane Donalda Rumsfelda.

Bush i Rumsfeld su ignorirali Ženevske konvencije u vlastitom ratu protiv terorizma, izjavio je odvjetnik Paul Bergrin. Njegov klijent Davis svakodnevno je dobivao upute da iz iračkih zarobljenika izvlači obavještajne informacije, kazao je Bergrin.

"Bush je održao govor o ratu protiv terorizma i kazao da Ženevske konvencije više ne vrijede", rekao je Bergrin. Odvjetnik je također optužio Rumsfelda i druge visoke američke dužnosnike da su pokušali promijeniti definicije o zlostavljanju i mučenju u kampanji kojoj je cilj bilo utjecati na odvjetnike u odjelu pravosuđa.

Osim Davisa, na preliminiranom saslušanju zbog zlostavljanja iračkih zarobljenika pred američkim vojnim sudom našli su se Ivan Frederick (37) i Charles Garner (35).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙