FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

POČEO SUMMIT EUROPSKE UNIJE U BRUXELLESU

BRUXELLESUBRUXELLES,17. lipnja(Hina) - Čelnici 25 zemalja Europske unije započelisu u četvrtak poslije podne dvodnevni summit na kojem se očekujeusuglašavanje teksta prvog europskog ustava, imenovanje novogpredsjednika Europske komisije te proglašavanje Hrvatske službenimkandidatom, koja bi početkom sljedeće godine trebala otvoritipristupne pregovore.
BRUXELLES,17. lipnja(Hina) - Čelnici 25 zemalja Europske unije započeli su u četvrtak poslije podne dvodnevni summit na kojem se očekuje usuglašavanje teksta prvog europskog ustava, imenovanje novog predsjednika Europske komisije te proglašavanje Hrvatske službenim kandidatom, koja bi početkom sljedeće godine trebala otvoriti pristupne pregovore.

Odluka o Hrvatskoj očekuje se u petak, drugi dan summita. Prema prijedlogu zaključaka, Hrvatska se proglašava kandidatom, a pregovori bi trebali početi bilateralnom međuvladinom konferencijom, najavljenom za početak sljedeće godine.

Novim ustavom ustanovila bi se dužnost predsjednika EU-a, čime bi se zamijenio dosadašnji sustav rotirajućeg predsjedništva, te ministra vanjskih poslova, koji bi objedinio dužnosti visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku i povjerenika Europske komisije za vanjske poslove. Također bi se smanjio broj područja u kojima se odlučuje konsenzusom, pojednostavio sustav glasovanja u Vijeću ministara, a Europski parlament bi dobio veće ovlasti.

Najteža pitanja oko kojih će se morati složiti 25 europskih čelnika bit će formula za dvostruku većinu, broj povjerenika u budućoj Europskoj komisiji, područja u kojima treba ostati nacionalni veto te pitanje kako sankcionirati prekoračenje dopuštenog proračunskog deficita.

Europsko vijeće također bi trebalo imenovati nasljednika predsjednika Europske komisije Romana Prodija, kojem mandat istječe krajem listopada. U opticaju je nekoliko imena - aktualni europski povjerenik za vanjske odnose Chris Patten, luksemburški premijer Jean-Claude Juncker, belgijski premijer Guy Verhofstadt, sadašnji povjerenik za pravosuđe i unutarnje poslove Portugalac Antonio Vitorino i irski premijer Bertie Ahern. Oko Junckera postoji najveća suglasnost, ali on uporno ponavlja da ne želi tu funkciju. Njemačka i Francuska podupiru Verhofstadta, ali protiv njega je Velika Britanija. Ne isključuje se mogućnost da imenovanje budućeg predsjednika EK-a bude odgođeno za sljedeći mjesec.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙