FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: LUSTIG O STANJU HRVATSKE KINEMATOGRAFIJE

ZAGREB, 16. lipnja 2004. (Hina) - Postaja Deutsche Welle, povodomdodjele nagrade Libertas za životno djelo producentu Branku Lustigu,objavljuje prilog o Lustigovim aktivnostima u cilju poboljšanja stanjau hrvatskoj kinematografiji.
ZAGREB, 16. lipnja 2004. (Hina) - Postaja Deutsche Welle, povodom dodjele nagrade Libertas za životno djelo producentu Branku Lustigu, objavljuje prilog o Lustigovim aktivnostima u cilju poboljšanja stanja u hrvatskoj kinematografiji.

Na drugom Međunarodnom filmskom festivalu u Dubrovniku najveću je pozornost medija izazvala nagrada Libertas za životno djelo koja je dodijeljena Branku Lustigu, stalnom suradniku poznatoga redatelja Ridleya Scotta, objavljuje postaja. Razlog spomenutoj pozornosti nije bila sama nagrada već niz savjeta i aktivnosti koje je Lustig poduzeo, objavljuje postaja.

Lustig je za boravka u Hrvatskoj na pitanje kako unaprijediti hrvatsku filmsku industriju i kada će neki svoj projekt snimati u Hrvatskoj Lustig odgovarao da je njegov "prvi uvjet da radi film u Hrvatskoj ukinuti porez na troškove financiranja filma i nalaženje boljih uvjeta za hrvatske filmske radnike koji rade te filmove", navodi postaja. Lustig kaže i da je vrlo zadovoljan susretom s hrvatskim predsjednikom vlade Ivom Sanaderom na kojem je razgovarao o spomenutim prijedlozima, ali i o osnivanju stručnoga povjerenstva za izradu dugo očekivanoga zakona o filmu i vraćanju određenoga postotka dobiti distributera u proizvodnju, prenosi Deutsche Welle.

Prijelaz iz državno subvencionirane u tržišnu filmsku proizvodnju za Hrvatsku će biti vrlo težak, upozorava Lustig uz ocjenu da je "jedna od ključnih pogrešaka privatizacija Jadran filma kojeg bi trebalo zadržati i subvencionirati te preko njega financirati filmove iz državnog proračuna"

Lustigove su ideje "jedan američki pogled na to kako bi se u Europi i Hrvatskoj moglo raditi da američki producenti u tome vide svoj interes, a budući je on odavde onda uvijek vodi računa i o tome da to bude na korist zemlje u koju te ekipe dolaze", ocijenio je za postaju Ivo Škrabalo.

Branko Lustig će predsjedati ocjenjivačkim sudom skorašnjeg pulskog filmskog festivala, gdje će zacijelo biti još prilike da se hrvatski filmaši, ali i političari, savjetuju s uspješnim filmskim producentom, napominje se u prilogu postaje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙