FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IZDAVAČKA KUĆA MEANDAR OBJAVILA Schniczlerovu "Novelu sna"

ZAGREB, 15. lipnja 2004. (Hina) - Zagrebačka izdavačka kuća Meandarobjavila je "Novelu sna", poznato djelo vodećeg pisca bečke moderneArthura Schniczlera.
ZAGREB, 15. lipnja 2004. (Hina) - Zagrebačka izdavačka kuća Meandar objavila je "Novelu sna", poznato djelo vodećeg pisca bečke moderne Arthura Schniczlera.

Djelo je večeras predstavljeno u Zagrebu u prijevodu Borisa Perića, koji je podsjetio da je "Novela sna" objavljena prvi put 1926.. Ocijenio je da je to "tajanstvena, mračna i psihološki najcjelovitija pripovijetka Arthura Schniczlera", bečkog liječnika i pisca (1862--1931.).

"Novela sna" u vrijeme kad je objavljena izazvala je sablazan u bečkim salonima i kuloarima, podsjetio je Perić, dodavši kako Schniczler u njoj bez okolišanja piše o moralnu razdoru normalna društveno etablirana i situirana bračnog para, koji se ogriješio o ćudorednost svakodnevice.

"Novela sna", najuspješnije Schniczlerovo književno djelo, bavi se dubinskom psihologijom Sigmunda Freuda, a poslužilo je i velikom američkom redatelju Stanleyu Kubricku za predložak filma "Oči širom zatvorene", snimljena 1999.

Osim Perića o djelu je govorio urednik i filmski kritičar Dražen Milinčić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙