FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SPEVEC: OD 6 MILIJARDI KUNA POTPORA, VIŠE OD POLOVICE POSEBNIM SEKTORIMA

ZAGREB, 15. lipnja 2004. (Hina) - Državne su potpore tijekom prošlegodine iznosile 5,98 milijardi kuna, a bez poljoprivrede i ribarstvaisplaćeno je nešto više od 4 milijarde kuna državnih potpora, što je28,4 posto više nego godinu prije, istaknula je danas predsjednicaVijeća za zaštitu tržišnog natjecanja Olgica Spevec.
ZAGREB, 15. lipnja 2004. (Hina) - Državne su potpore tijekom prošle godine iznosile 5,98 milijardi kuna, a bez poljoprivrede i ribarstva isplaćeno je nešto više od 4 milijarde kuna državnih potpora, što je 28,4 posto više nego godinu prije, istaknula je danas predsjednica Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja Olgica Spevec.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, koja je zadužena i za sustav državnih potpora (osim u poljoprivredi što je u nadležnosti resornog ministarstva) uputila je Saboru i prvo izvješće o državnim potporama.

Promatrano po kategorijama najveći je dio državnog novca za potpore, više od tri milijarde kuna, ili više od polovice ukupnih potpora, otišao u posebne sektore - uglavnom promet, brodogradnju i turizam, istaknula je Spevec.

Nasuprot tome, na horizontalne je potpore, koje su namijenjene svim poduzetnicima, a ne izabranim sektorima i regijama (npr. za istraživanje i razvoj, zaštitu okoliša, malom i srednje poduzetništvo, zapošljavanju i sl.), otišlo svega 6,9 posto ukupnih potpora, ili 412,7 milijuna kuna.

Ubuduće će Hrvatska morati voditi politiku državnih potpora koje će donositi maksimalnu korist svim poduzetnicima, te pokušati smanjivati sektorske potpore, kazala je Spevec, objašnjavajući da se horizontalne potpore smatraju najpoželjnijim načinom državnog intervencionizma, jer ne favoriziraju određenog poduzetnika.

Takva je politika i EU u kojoj su, npr. 2002. horizontalne potpore imale udio od čak 72,2 posto u ukupnim potporama, dok se na sektorske potpore odnosilo 11,7 posto potpora, a na regionalne 15,6 posto.

Kada Hrvatska postigne takve odnose to će značiti da smo prepoznali kako država može utjecati na konkurentnost hrvatskog gospodarstva, a ne pojedinih poduzetnika ili grana, ocijenila je Spevec.

Usporedba Hrvatske sa EU također pokazuje da je udio državnih potpora u BDP-u u Hrvatskoj znatno veći nego u zemljama EU.

Tako je u Hrvatskoj udio državnih potpora u BDP-u 3,2 posto, a bez poljoprivrede 2,1 posto, dok je udio državnih potpora u EU 0,6 posto BDP-a, a bez poljoprivrede, ribarstva i transporta taj je udio 0,4 posto BDP-a.

Uz davanje suglasnosti na pojedinačne državne potpore, Agencija daje i prethodno mišljenje na prijedlog općih državnih potpora, kao što su npr. programi potpora u turizmu, malom i srednjem poduzetništvu i sl.

Tako je, smatraju u Agenciji, i program poticanja malog i srednjeg poduzetništva, kojega je nedavno prihvatila Vlada, prethodno trebao dobiti pozitivno mišljenje Agencije. No, kako je kazala Spevec, resorno Ministarstvo gospodarstva od Agencije nije zatražilo to prethodno mišljenje.

Agencija je, ističe, od listopada prošle godine do sada zaprimila 20-ak akata kojima se utvrđuju opće i pojedinačne potpore.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙