FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TJEDNA NAJAVA - SVIJET - ZA TJEDAN OD 14. DO 20. LIPNJA

ZAGREB, 13. lipnja 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zatjedan od 14. do 20. lipnja.
ZAGREB, 13. lipnja 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za tjedan od 14. do 20. lipnja.

PONEDJELJAK, 14. LIPNJA

------------------------

LUXEMBOURG - Redoviti sastanak ministara vanjskih poslova EU-a, koji će biti posvećen predstojećem summitu EU-a na kojem se očekuje da će čelnici zemalja članica postići dogovor o prvom europskom ustavu. Na dnevnom redu je i hrvatska kandidatura za članstvo u EU. Očekuje se da će ministri vanjskih poslova donijeti zaključke da se Hrvatskoj dade status kandidata te da se pregovori o punopravnom članstvu otvore početkom sljedeće godine.

ZAGREB - Makedonska ministrica vanjskih poslova Ilinka Mitreva boravi u posjetu Hrvatskoj. Makedonska ministrica u Zagrebu će o bilateralnim i drugim temama razgovarati sa svojim domaćinom, hrvatskim ministrom vanjskih poslova Miomirom Žužulom, predsjednikom Stjepanom Mesićem, premijerom Ivom Sanaderom i predsjednikom Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora Nevenom Juricom.

ZAGREB - Hrvatski premijer Ivo Sanader upisat će se u 9.15 sati u američkom veleposlanstvu u knjigu žalosti povodom smrti Ronalda Reagana.

ZAGREB - Povjerenik za ljudska prava pri Vijeću Europe Alvaro Gil Robles započinje višednevni posjet Hrvatskoj tijekom kojeg će održati niz sastanaka s hrvatskim dužnosnicima.

BRUXELLES - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks boravit će u službenom posjetu Kraljevini Belgiji u ponedjeljak i utorak na poziv predsjednika Zastupničkog doma Kraljevine Belgije Hermana De Crooa i predsjednika Senata Kraljevine Belgije Armanda De Deckera. Predsjednik Šeks i članovi parlamentarnog izaslanstva susrest će se s predsjednicima oba doma belgijskog parlamenta Hermanom De Croom i Armandom De Deckerom, članovima Zajedničkog odbora za vanjsku politiku i članovima Interparlamentarne skupštine belgijsko-hrvatskog prijateljstva. Kako se očekuje, teme razgovora bit će daljnje jačanje sveukupnih hrvatsko-belgijskih bilateralnih odnosa s naglaskom na parlamentarnu suradnju, a posebno hrvatski napredak u procesu europske integracije. Prema najavama, predsjednici oba doma belgijskog parlamenta izrazit će poruku potpore Hrvatskoj uoči europskog sastanka na vrhu u Bruxellesu 17. i 18. lipnja 2004.

PARIZ - Ministar obrane Berislav Rončević s izaslanstvom MORH-a boravi 14. i 15. lipnja na međunarodnoj izložbi opreme za kopnenu vojsku "Eurosatory 2004" u Parizu. Izaslanstvo MORH-a u ponedjeljak će posjetiti štand hrvatskih izlagača.

DEN HAAG - Statusna konferencija u postupku protiv čelnika Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja, kojem je Haški sud (ICTY) prošloga tjedna produžio mjere ograničenja komunikacije do 1. srpnja kako bi mu onemogućio sudjelovanje u kampanji za predsjedničke izbore u Srbiji. Pismima podrške koja je prokrijumčario iz pritvora ICTY-a i telefonskim javljanjima svojim stranačkim pristašama, Šešelj je, unatoč zabrani, pridonio pobjedi svoje stranke na parlamentarnim izborima u Srbiji u prosincu 2003. Na statusnoj konferenciji bit će riječi i o zahtjevu sudskog vijeća tužiteljima da razjasne dio Šešeljeve optužnice vezan za deportacije Hrvata iz Vojvodine 1992., budući da je Šešelj u prigovoru na optužnicu osporio nadležnost ICTY-a za te inkriminacije navodeći kako u Vojvodini tada nije postojao oružani sukob.

BEOGRAD - Pred Specijalnim sudom za borbu protiv organiziranog kriminala nastavlja se suđenje optuženima za ubojstvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića. S obzirom na to da je prvooptuženi Milorad Luković Legija, koji se nakon 14 mjeseci bijega predao 2. svibnja, odbio iznijeti obranu "kako ne bi utjecao na predstojeće izbore", još je neizvjesno hoće li svoju obranu iznijeti u ponedjeljak, ili će se postupak nastaviti ispitivanjem novih svjedoka optužbe.

AACHEN - Njemački kancelar Gerhard Schroeder i ministar vanjskih poslova Joschka Fischer sastat će se s francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom i šefom diplomacije Michelom Barnierom.

WASHINGTON - State Department će objaviti godišnje izvješće za 2004. o trgovini ljudima u kojem se navode podaci o naporima vlada na suzbijanju modernog ropstva za 140 zemalja svijeta.

UTORAK, 15. LIPNJA

--------------------

RIM - Hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul započinje dvodnevni posjet Italiji, tijekom kojeg će o hrvatsko-talijanskim odnosima te hrvatskom približavanju euro-atlantskim integracijama razgovarati s talijamskim šefom diplomacije Francom Frattinijem.

ZAGREB - Povjerenik za ljudska prava pri Vijeću Europe Alvaro Gil Robles drugog dana boravka u Hrvatskoj razgovarat će s predsjednikom Stjepanom Mesićem, premijerom Ivom Sanaderom i ministrom vanjskih poslova Miomirom Žužulom.

BRUXELLES - Drugi dan posjeta predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa Belgiji.

PARIZ - Hrvatski ministar obrane Berislav Rončević sastat će se s ministricom obrane Republike Francuske Michele Alliot-Marie.

WASHINGTON - Američki predsjednik George Bush sastaje se s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaiem kako bi razgovarali o jačanju bilateralnih odnosa, borbi protiv terorizma, predstojećim afganistanskim izborima, pomoći za jačanje afganistanskog gospodarstva i suzbijanju uzgoja narkotika u Afganistanu.

BRATISLAVA - Polaganjem prisege Ivan Gašparović postat će novi slovački predsjednik.

BEOGRAD - Sjednica Skupštine Srbije i Crne Gore na kojoj bi, kako je to najavio predsjednik parlamenta državne zajednice Zoran Šami, zastupnici trebali raspravljati o novoj himni, grbu i zastavi državne zajednice.

RIM - U dvorani Ivana Pavla II. u Vatikanu održat će se konferencija za novinare na kojoj će biti predstavljena knjiga "Inkvizicija", načinjena od dokumenata sa međunarodnog savjetovanja održanoga u Vatikanu od 20. do 31. listopada 1998., a koju je pripremila teološko povijesna komisija Središnjeg odbora obilježavanja Jubileja 2000. O knjizi će, uz ostale, govoriti kardinal Roger Etchegaray, bivši predsjednik Odbora Jubileja 2000. i kardinal Jean-Louis Tauran, arhivist i bibliotekar, bivši ministar vanjskih poslova Svete Stolice.

LJUBLJANA - Švedski kralj Carl Gustaf i kraljica Silvija započinju trodnevni posjet Sloveniji.

MEXICO CITY - Hrvatski veleposlanik pri Sjedinjenim Državama i Meksiku Ivan Grdešić odlazi u oproštajni posjet Meksiku.

NEW YORK - Otvaranje izložbe hrvatsko-australskog umjetnika Charlesa Billicha u Ujedinjenim narodima.

SRIJEDA, 16. LIPNJA

--------------------

RIM - Drugi i završni dan posjeta hrvatskog ministra vanjskih poslova Miomira Žužula Italiji.

ZAGREB - Posljednjeg dana svog višednevnog boravka u Hrvatskoj, povjerenik za ljudska prava pri Vijeću Europe Alvaro Gil Robles sastat će se s državnim tajnikom pri Ministarstvu vanjskih poslova Gordanom Bakotom.

TAMPA, Florida - Američki predsjednik George Bush govori vojnom osoblju u Tampi, Florida.

WASHINGTON - Predstavljanje hrvatske kuhinje predstavnicima američke kulturne institucije Smithsonian u hrvatskom veleposlanstvu u Washingtonu.

ČETVRTAK, 17. LIPNJA

---------------------

ZAGREB - Albanski predsjednik Alfred Moisiu dolazi u posjet Hrvatskoj. Prvog dana posjeta, Moisiu će razgovarati s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem i premijerom Ivom Sanaderom.

BRUXELLES - Počinje dvodnevni summit EU-a na kojem se očekuje da će čelnici zemalja članica odobriti Hrvatskoj status kandidata i odrediti da pregovori o punopravnom članstvu otpočnu početkom sljedeće godine. Najvažniji posao koji stoji pred čelnicima EU-a je usuglašavanje teksta budućeg europskog ustava. Čelnici 25 europskih zemalja također bi trebali imenovati i budućeg predsjednika Europske komisije.

BRUXELLES - Čelnici Europske pučke stranke (EPP), grupacije europskih demokršćanskih, konzervativnih i narodnjačkih stranaka, okupit će se u Bruxellesu na tradiocionalnom okupljanju uoči summita EU-a. Na sastanku će sudjelovati i predsjednik HDZ i predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader.

BRUXELLES - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader sudjelovat će u organizaciji Zaklade Hanns-Seidel na radnom doručku pod naslovom "Hrvatski put za članstvo u EU".

DEN HAAG - Predraspravna konferencija uoči drugog dijela haškog procesa bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću, zakazanom za 5. srpnja, na kojem će on izvoditi svjedoke i dokaze obrane. Na konferenciji će biti razmotrene pojedinosti dokaznog postupka, za koji je Miloševiću odobreno 150 radnih dana, kao što su popis i redoslijed izvođenja svjedoka, sažetak njihovih iskaza te popis materijalnih dokaza koje obrana namjerava izvoditi. Milošević, koji se pred ICTY-em brani sam, najavio je da će u Haag pozvati više od 1.600 svjedoka obrane, među kojima i bivšeg predsjednika SAD Billa Clintona i druge svjetske državnike, no suci su zatražili da reducira taj popis i navede točan identitet svjedoka jer je većinu najavljenih označio samo inicijalima.

PETAK, 18. LIPNJA

------------------

BRUXELLES - Drugi dan summita EU-a.

ZAGREB - Drugog dana posjeta Hrvatskoj, albanski bi se predsjednik Alfred Moisiu trebao obratiti zastupnicima Hrvatskog sabora.

FORT LEWIS, Washington - Predsjednik Bush govori vojnom osoblju u bazi Fort Lewis u američkoj saveznoj državi Washington.

SUBOTA, 19. LIPNJA

-------------------

NEW DELHI - Razgovori o uspostavi međusobnog povjerenja u nuklearnoj domeni između Indije i Pakistana.

NEDJELJA, 20. LIPNJA

---------------------

LJUBLJANA - Švicarski predsjednik Joseph Deiss u posjetu Sloveniji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙