FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SOČNE TAJNE S LAPTOPA PRODAJU SE NA JAVNM DRAŽBAMA

LONDON, 9. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Prijenosna računala s važnimfinancijskim podacima i raznim tajnama kompanije mogu se nabaviti nadražbama za malen novac, otkrila je u srijedu jedna švedska tvrtka.
LONDON, 9. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Prijenosna računala s važnim financijskim podacima i raznim tajnama kompanije mogu se nabaviti na dražbama za malen novac, otkrila je u srijedu jedna švedska tvrtka.

Stockholmska tvrtka Pointsec Mobile Technologies objavila je da je preko interneta i na javnim dražbama kupila stotinu laptopa u zadnja dva mjeseca.

Time je tvrtka željela pokazati da deseci izgubljenih ili ukradenih laptopa koji svaki dan završe na dražbama nemaju gotovo nikakvo osiguranje hard diska što lopovima omogućuje pristup unosnim podacima.

No švedska tvrtka nije očekivala da će i u poslovne laptope biti jednako lako prodrijeti. Od stotinu računala tehničari Pointsec Mobile Technologiesa uspjeli su sa 70 izvući važne podatke.

U jednom su slučaju na internetskoj dražbi na eBayu nabavili posebno ranjiv hard disk koji je nekad pripadao jednoj od najvećih europskih osiguravateljskih kuća.

Na disku su bili podaci o plaćama i mirovinama klijenata, osobni podaci, kodovi za logiranje i šifre administratora za intranet te tvrtke. Osim toga, priopćila je tvrtka, na hard disku su u 77 dokumenata u Microsoft Excelu bile i kućne adrese, telefonski brojevi i datumi rođenja klijenata.

"Čak i kad kompanije ili osobe misle da su izbrisale sve s hard diska, jasno je koliko su njihove važne informacije dostupne", kaže direktor Pointseca Peter Larsson.

Pointsec je upotrebom generičkog softvera za traženje zaporke uspio prodrijeti u trećinu laptopa nabavljenih na dražbi na londonskome aerodromu Gattwicku, a takvih besplatnih softvera internet je pun.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙