FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RUSIJA NASTAVLJA PLANOVE OKO IZGRADNJE NUKLEARNOG REAKTORA U IRANU

SAVANNAH, 9. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Rusija je u utorakizvijestila da neće prekinuti planove za izgradnju nuklearnog reaktorau Iranu, ali je, pod američkim pritiskom, poručila Teheranu da morapozitivno odgovoriti na međunarodne pozive da 'otvori' svoj nuklearniprogram.
SAVANNAH, 9. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Rusija je u utorak izvijestila da neće prekinuti planove za izgradnju nuklearnog reaktora u Iranu, ali je, pod američkim pritiskom, poručila Teheranu da mora pozitivno odgovoriti na međunarodne pozive da 'otvori' svoj nuklearni program.

Na objavu ruskog plana za izgradnju 800 milijuna dolara vrijednog reaktora u Bushehru ruskog je predsjednika Vladimira Putina navodno 'nagovorio' američki predsjednik George W. Bush, koji je Iran nazvao dijelom tzv. osovine zla.

"Imamo suradnju s Iranom i nastavit ćemo suradnju u generaciji nuklearnog pogona", izjavio je Putinov savjetnik Sergei Prikhodko novinarima nakon razgovora dvojice vođa na sastanku skupine G8.

"Uvjet koji postavljamo Iranu je ispunjavanje svih uvjeta Međunarodne agencije za atomsku energiju i bilateralno rješavanje svih preostalih tehničkih problema koji se tiču izgradnje reaktora u Bushehru", dodao je.

Pitanje iranskog atomskog programa, za koji SAD tvrde da je početak razvoja nuklearnog naoružanja, spominjano je i u razgovoru između Busha i njemačkog kancelara Gerharda Schroedera, a dovodi se u vezu s željom Washingtona da 'potakne' brigu među članicama G8 zbog prijetnje koja bi mogla nastupiti ako bi Iran imao nuklearno postrojenje.

"Schroeder i Bush dijele stupanj skepticizma prema namjerama Irana", izjavio je visoki američki dužnosnik, dodavši da Washignton oko tog pitanja lobira među europskim članicama G8 - Velikom Britabijom, Francuskom i Italijom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙