FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PORTOROŽ: PAKT O STABILNOSTI IMA NOVE ZADAĆE U "EUROPEIZACIJI" REGIJE

PORTOROŽ, 8. lipnja 2004. (Hina) - Pakt o stabilnosti za jugoistočnuEuropu postigao je znatni uspjeh u stabilizaciji područja na kojem suu vrijeme njegova osnivanja, prije pet godina, bili prisutni sukobi,a njegova buduća uloga bit će i dalje poticanje regionalne suradnjekao i "europeizacija" zemalja članica radi njihova uključivanja uEuropsku uniju i NATO, rečeno je u utorak u Portorožu na regionalnomstolu Pakta o stabilnosti, čime je obilježena i peta obljetnicanjegova postojanja.
PORTOROŽ, 8. lipnja 2004. (Hina) - Pakt o stabilnosti za jugoistočnu Europu postigao je znatni uspjeh u stabilizaciji područja na kojem su u vrijeme njegova osnivanja, prije pet godina, bili prisutni sukobi, a njegova buduća uloga bit će i dalje poticanje regionalne suradnje kao i "europeizacija" zemalja članica radi njihova uključivanja u Europsku uniju i NATO, rečeno je u utorak u Portorožu na regionalnom stolu Pakta o stabilnosti, čime je obilježena i peta obljetnica njegova postojanja.

Uloga Pakta, osnovanog u lipnju 1999. godine u Sarajevu, u nestanku konflikata, regionalnoj suradnji i gospodarskoj stabilizaciji cijele regije bila je neprocjenjiva, izjavio je na konferenciji za novinare koordinator pakta Erhard Busek.

On je ocijenio posebno važnom ulogu Pakta u implementaciji europskog zakonodavstva , kako bi se sve zemlje, na individualnim kriterijima, prije ili kasnije uključile u EU i NATO.

Busek je iznio i podatke o pomoći koju je Pakt pružio u koordinaciji ulaganja međunarodne zajednice. U proteklih pet godina u osam država korisnica pomoći uloženo je 25 milijardi eura, od čega je 7,5 milijardi kanalizirano kroz sam Pakt.

Povjerenik EU iz Slovenije Janez Potočnik izjavio je da je dokaz uspjeha u djelovanju Pakta stabilnosti i to što je Slovenija danas članica EU, a od država u regiji ubrzano joj se približavaju Bugarska, Rumunjska i Hrvatska.

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel upozorio je na potrebu da se zemlje u regiji "postave na noge", odnosno da prestanu ovisiti o stranom znanju i financijskim ustanovama.

Austrijska ministrica vanjskih poslova Benita Ferrero Waldner ocijenila je da se Pakt sada mora koncentrirati na izgradnju institucija, s tim da regionalna suradnja ostaje njegova najvažnija zadaća. Ona je uz ostalo spomenula da je za Austriju važna izgradnja energetskog tržišta u regiji.

"Pakt je potpuno potvrdio svoju potrebu za postojanjem i sada očekujemo gospodarski razvoj i investicije", rekla je makedonska ministrica vanjskih poslova Ilinka Mitreva a to je potvrdio

ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić.

"Pakt o stabilnosti važan je za Hrvatsku. On je pomogao u saniranju političkih, socijalnih, gospodarskih, i humanitarnih posljedica konflikta i rehabilitaciji ovog prostora", rekao je za Hinu nakon sastanka Hido Biščević, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova RH koji je sudjelovao na tom skupu.

Posebno je istaknuo ulogu koju je Pakt imao u jačanju sigurnosti u hrvatskom susjedstvu, te njegovu ulogu u popravljanju socijalne i gospodarske slike država u regiji.

"Danas smo u fazi kad se u sklopu Pakta više ne govori o sanaciji regije nego o uvođenju Europe. Inicijativa dobiva novi mandat i ulogu", rekao je Biščević i dodao da će to koristiti u rješavanju preostalih pitanja u odnosima među državama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙