FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD I BRITANIJA PODNIJELE UN-U NOVI NACRT REZOLUCIJE O IRAKU

WASHINGTON/NEW YORK,8. lipnja(Hina) - Sjedinjene Države i VelikaBritanija podnijele su u ponedjeljak članicama Vijeća sigurnostiUjedinjenih naroda novi nacrt rezolucije o Iraku u kojem se predviđauska koordinacija između multinacionalnih snaga koje predvodi SAD iprivremene iračke vlade.
WASHINGTON/NEW YORK,8. lipnja(Hina) - Sjedinjene Države i Velika Britanija podnijele su u ponedjeljak članicama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda novi nacrt rezolucije o Iraku u kojem se predviđa uska koordinacija između multinacionalnih snaga koje predvodi SAD i privremene iračke vlade.

Sjedinjene Države i Britanija žele da Vijeće sigurnosti u utorak glasuje o četvrtoj inačici nacrta rezolucije.

Revidirani nacrt rezolucije predviđa "važnost pristanka suverene iračke vlade na nazočnost multinacionalnih snaga i uske koordinacije između multinacionalnih snaga i vlade".

Rezolucija treba podržati novu iračku privremenu vladu koja preuzima vlast 30. lipnja i odobriti multinacionalne snage predvođene SAD-om u Iraku.

U novom tekstu se ne predviđa da iračka vlada može staviti veto na veće operacije multinacionalnih snaga kako to traže Francuska i Njemačka.

Nacrt rezolucije kaže da će multinacionalne snage imati ovlasti poduzeti sve neophodne mjere da pridonesu održavanju sigurnosti i stabilnosti u Iraku, ali da će djelovati prema dogovoru izrečenom u pismima novog iračkog premijera Iyada Allawia i američkog državnog tajnika Colina Powella koja su u rezoluciju uključena kao aneksi.

Pisma upućena Vijeću sigurnosti obećavaju da će se američki zapovjednik multinacionalnih snaga i irački čelnici u okviru novog nacionalnog odbora za sigurnost konzultirati i koordinirati "temeljna sigurnosna i politička pitanja uključujući politiku u osjetljivim ofenzivnim operacijama".

Allawi u svojem pismu Vijeću sigurnosti nije izričito tražio pravo Iraka da stavi veto na operacije multinacionalnih snaga.

On je rekao da će njegova vlada imati kontrolu nad oružanim snagama Iraka i raditi partnerski s multinacionalnim snagama kako bi koordinirala zajedničke vojne operacije i sigurnosnu politiku.

Najnoviji nacrt rezolucije daje iračkoj privremenoj vladi pravo da naredi multinacionalnim snagama da napuste Irak i predviđa da njihov mandat prestaje u siječnju 2006. kada bi vlast trebala preuzeti nova na izborima izabrana iračka vlada.

Nacrt je potvrdio pravo Iračana da slobodno određuju svoju političku budućnost i imaju punu kotrolu nad financijskim i prirodnim resursima zemlje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙