FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U HNK-U ODRŽANA VEČER POSVEĆENA BALERINI MIJI ČORAK SLAVENSKOJ

ZAGREB, 6. lipnja 2004. (Hina) - Večer posvećena velikoj baletnojumjetnici Miji Čorak Slavenskoj (1916. Brod na Savi - 2002. WestwoodKalifornija SAD) održana je večeras u Hrvatskom narodnom kazalištu(HNK) u Zagrebu.
ZAGREB, 6. lipnja 2004. (Hina) - Večer posvećena velikoj baletnoj umjetnici Miji Čorak Slavenskoj (1916. Brod na Savi - 2002. Westwood Kalifornija SAD) održana je večeras u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu.

Program je počeo prikazivanjem dokumentarnog filma Jakova Sedlara "Slavenska nostra", a nastavljen je predstavljanjem knjige "Mia Čorak Slavenska", dvoje autora - Maje Đurinović i Zvonimira Podkovca, u izdanju "Naklade MD" i ogranka Matice hrvatske Slavonski Brod.

Dokumentarni film u trajanju od 45 minuta, Jakov Sedlar snimao je četiri mjeseca prije smrti umjetnice, u Los Angelesu.

Srž dokumentarca čine isječci iz filma "Smrt labuda" kojega je 1937. režirao Francuz Jean Benoit - Levy, a koji je 1938. bio najgledaniji film na svijetu i u kojemu glavnu ulogu igra upravo Mia Čorak Slavenska, istaknuo je Sedlar.

Osim tih isječaka, u filmu su prikazane i brojne fotografije te isječci iz novina koje su tih godina donosile kritiku o umjetničinu radu te istaknute hrvatske balerine.

Razgovor sa tada 86-godišnjom umjetnicom u filmu vodi autor Jakov Sedlar.

Knjiga Maje Đurinović i Zvonimira Podkovca uz crno bijele fotografije donosi i pregled umjetničkog rada Mije Čorak Slavenske tijekom tri razdoblja.

Tako prvo razdoblje prikazuje njezino djelovanje u domovini, drugo razdoblje predstavlja umjetničino osvajanje svjetske scene od godine 1936. do 1938., a posljednje, treće razdoblje, predstavlja umjetničin rad u Americi.

Knjiga završava tekstom same Mije Čorak Slavenski "Umjetnost radi života", objavljenim u "Vjesniku u srijedu", 23. veljače 1955., a preuzetim iz američkog kazališnog ćasopisa "Theatre Arts".

"Čudo od djeteta" od male Mije u Zagrebu će stvoriti njezina majka Hedviga. Naime, već sa četiri godine Mia statira na pozornici zagrebačkog HNK, s dvanaest godina postaje solistica baleta HNK-a i odlazi u Beč, a iste se godine, 1928. usavršava i u Parizu.

Nakon toga vraća se u Zagreb gdje 1934. u HNK-u postaje primabalerina i sve češće odlazi na europske i svjetske turneje.

Godine 1936. nakon neuspjelog pregovora s upravom HNK o visini honorara, Mia Čorak Slavenska postaje "političko pitanje" i odlazi u Pariz i druge europske i svjetske pozornice gdje nastavlja svoju umjetničku karijeru.

U prigodi smrti velike hrvatske umjetnice, 5. listopada 2002. - koja je svrstana među najveće balerine 20. stoljeća te je dobitnica nagrade "Nižinski" 2000. u New Orleansu - domaći mediji ostali su prilično zbunjeni, ističu autori u knjizi.

S tim u vezi pitaju se kako je to moguće budući je riječ o najvećoj hrvatskoj balerini svih vremena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙