FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NEW YORK TIMES I BLAIR O OSTAVCI ŠEFA CIA-E

WASHINGTON, 4. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Povjerljivo izvješće američkogSenata, vrlo kritično prema radu središnje obavještajne agencije (CIA)u Iraku, možda je ubrzalo ostavku njezina direktora Georgea Teneta,piše u petak New York Times (NYT), a spekualcije o ostavci odbacio jebritanski premijer Tony Blair u izjavi za BBC.
WASHINGTON, 4. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Povjerljivo izvješće američkog Senata, vrlo kritično prema radu središnje obavještajne agencije (CIA) u Iraku, možda je ubrzalo ostavku njezina direktora Georgea Teneta, piše u petak New York Times (NYT), a spekualcije o ostavci odbacio je britanski premijer Tony Blair u izjavi za BBC.

Britanska televizija BBC prenijela je izjavu premijera Tonyja Blaira da Tenetova ostavka nema veze s Irakom niti terorističkim napadima na Sjedinjene Države 11. rujna.

Dokument o radu CIA-e od približno 400 stranica kritizira informacije što ih je CIA iznosila o iračkome oružju za masovno uništenje, a čije je navodno postojanje opravdalo američku intervenciju, piše njujorški dnevni list.

Nepotpuno prikupljanje informacija, površna analiza, neuvjerljivi izvori... izvješće čija se verzija mora objaviti do kraja mjeseca pogađa CIA-u na više razina, po mišljenju dužnosnika koji su ga uspjeli pročitati, prenosi NYT.

Tenet je izjavio kako želi provoditi više vremena s obitelji, a što nije spriječilo neke komentatore da ga opišu kao žrtveno janje Bushove vlade, sve izloženije kritikama zbog politike koju provodi u Iraku.

Britanski premijer je pak odgovarao u petak na pitanje novinara kako to da u Britaniji još nitko nije proglašen odgovornim za pogreške obavještajnih službi oko nedopuštenog iračkog oružja.

"Šef CIA-e je otišao iz osobnih razloga. On je to rekao vrlo, vrlo jasno", rekao je Blair.

"Ne znam koji su to mediji iznijeli da je otišao zbog Iraka, no koliko ja razumijem, odluka direktora CIA-e nema nikakve veze s Irakom, ni s 11. rujnom (2001.) ili bilo čime drugim. On je to rekao i mislim da mu moramo vjerovati na riječ", ustvrdio je Blair.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙