FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GRADSKE I SEOSKE PATKE GAČU RAZLIČITIM "DIJALEKTIMA", TVRDE BRITANSKI ZNANSTVENICI

LONDON, 4. lipnja 2004. (Hina) - Britanski su znanstvenici otkrilineobične razlike u gakanju pataka koje se može objasniti samorazličitim zemljopisnim podrijetlom, objavio je u petak Guardian.
LONDON, 4. lipnja 2004. (Hina) - Britanski su znanstvenici otkrili neobične razlike u gakanju pataka koje se može objasniti samo različitim zemljopisnim podrijetlom, objavio je u petak Guardian.

Gakanje londonskih pataka mnogo je grublje od gakanja njihovih rođakinja sa sela, pokazala je studija. Čini se da gradske patke moraju gakati glasnije kako bi se međusobno čule u gradskoj buci, dok su seoske patke mnogo tiše.

Te razlike u gakanju otkrili su istraživači sa sveučilišta Middlesex iz Londona koji su snimali glasanje pataka u blizini glavnoga grada i u Cornwallu.

Očita je razlika u tonalitetu, tvrdi Victoria de Rijke profesorica lingvistike. "Londonske patke trpe zbog stresnoga načina života u gradu i moraju nadglasavati tipičnu gradsku buku", tvrdi znanstvenica.

Osim toga, čini se da pačji "naglasci" oponašaju ljudski govor na području na kojemu žive pa se tako londonske patke glasaju kraćim i grlenijim zvukovima, dok je glasanje cornwallskih pataka otvorenije i razvučenije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙