FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sanader: na Hrvatsku nema pritisaka i ultimatuma zbog ekološko-ribolovne zone

ZAGREB,3. lipnja(Hina) - Na Hrvatsku nema pritisaka i ultimatuma, alipostoji opasnost da netko od 25 šefova država na sastanku Europskogvijeća sredinom lipnja ne digne ruku za hrvatsku kandidaturu začlanstvo u EU, ako ribolovno-ekološku zonu primijenimo i na zemljeEuropske unije, izjavio je večeras u Saboru premijer Ivo Sanader.
ZAGREB,3. lipnja(Hina) - Na Hrvatsku nema pritisaka i ultimatuma, ali postoji opasnost da netko od 25 šefova država na sastanku Europskog vijeća sredinom lipnja ne digne ruku za hrvatsku kandidaturu za članstvo u EU, ako ribolovno-ekološku zonu primijenimo i na zemlje Europske unije, izjavio je večeras u Saboru premijer Ivo Sanader.

U burnoj raspravi, obilježenoj žestokim međusobnim optužbama i uvredama HDZ-a i SDP-a, koja je rezultirala demonstrativnim napuštanjem sabornice zastupnika SDP-a i HNS-a, Sanader je SDP-ovcima, koji su ga tijekom dana prozivali za "salto mortale" u stavovima o zaštićenoj zoni, poručio da su oni "najmanje pozvani da govore kako Vlada ne štiti nacionalne interese".

U arsenal Sanaderovih optužbi ušla je i ona da "oni koji Vladi spočitavaju takve stvari zapravo žele spriječiti uspjeh Hrvatske 17. i 18. lipnja" na sastanku Europskog vijeća, što je jako razljutilo SDP-ovce.

Sanader je SDP-ovcima, među ostalim, rekao da "HDZ-u čitaju lekcije o nacionalnim interesima, a sami su u trenutku donošenja sudbonosne odluke o osamostaljenju Hrvatske napustili sabornicu", a optužio ih je i da su Slovencima htjeli prepustiti cijeli Piranski zaljev.

"SDP očito ne može podnijeti činjenicu da je izgubio izbore, ali HDZ ima pravo govoriti u ime svih građana jer je to demokracija, iako bi neki htjeli natrag u socijalizam", poručio je.

Predsjednicu HNS-a Vesnu Pusić, koja je danas, kao i ostatak oporbe, optužila Hrvatsku demokratsku zajednicu da radi protiv nacionalnih interesa, upitao je "je li nacionalni interes kada se vlastitu državu u parlamentu optuži za agresiju na drugu državu".

Sanader je ustvrdio i da mu je bivši premijer Ivica Račan prije nekoliko dana potvrdio da je odluku o ribolovno-ekološkoj zoni bivša koalicijska vlast donijela pod pritiskom HSS-a, iako je već tada predsjednik Europske komisije Romano Prodi upozoravao da bi to mogla biti prepreka na putu Hrvatske u EU.

Račan mu je sa saborske govornice odgovorio da "nikada više s njim neće pričati bez svjedoka", da ga neće oslovljavati premijerom jer je, kazao je Račan, Sander večeras govorio isključivo kao predsjednik HDZ-a.

"Ne mogu reći 'predsjednik Vlade' jer ga nisam vidio. Kako je brzo pala maska europejskog Sanadera!", rekao je Račan, tražeći stanku kako bi njegov klub zauzeo stav o, kako je rekao, Sanaderovu "ingenioznom" govoru.

Račan je najavio da će SDP povući amandman kojim je predlagao da se odgoda primjene zone nadomjesti privremenim sporazumom o ribolovno-ekološkoj zaštiti Jadrana.

Zahtjevu za polusatnom stankom pridružilo se još nekoliko klubova, a neki su tražili da Sanader prije stanke pojasni razloge Vladine odluke o odgodi primjene zone na članice EU do završetka pregovora o ribarstvu, budući se o tome nije očitovao.

Sanaderov govor nisu htjeli čuti SDP-ovi i HNS-ovi zastupnici, koji su u znak prosvjeda što im predsjedavajući Vladimir Šeks nije dopustio ispraviti Sanaderove navode, lupali po klupama.

"Završilo je vrijeme komunizma kada se nije smjelo govoriti", poručio im je Sanader, na što su SDP-ovci i HNS-ovci napustili sabornicu.

Ponovnim izlaskom za govornicu, Sanader je još jednom iznio Vladin stav da se na odgodu primjene zone odlučila kako bi otklonila bilo kakvu mogućnost da Hrvatska ne dobije priželjkivani status kandidata za EU.

Potom je otišao na sastanak s glavnom haškom tužiteljicom Carlom del Ponte.

U tijeku je polusatna stanka, nakon koje će se klubovi još jednom očitovati o ekološko-ribolovnoj zoni i Sanaderovu istupu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙