FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HEBRANG: ODGODA PRIMJENE ZAŠTIĆENE ZONE NIJE POSLJEDICA PRITISAKA I PRIJETNJI VETOM

ZAGREB,3. lipnja(Hina) - Odluka o odgodi primjene ribolovno-ekološkezone nije posljedica pritisaka i prijetnji vetom na kandidaturuHrvatske za EU, već rezultat analize Vlade da bi primjena te zonemogla otežati pristup Hrvatske u EU, izjavio je danas u Saborupotpredsjednik Vlade Andrija Hebrang.
ZAGREB,3. lipnja(Hina) - Odluka o odgodi primjene ribolovno-ekološke zone nije posljedica pritisaka i prijetnji vetom na kandidaturu Hrvatske za EU, već rezultat analize Vlade da bi primjena te zone mogla otežati pristup Hrvatske u EU, izjavio je danas u Saboru potpredsjednik Vlade Andrija Hebrang.

"Nema nikakve ucjene ni naznake veta iz Italije i Slovenije, koje su pregovarački suverenitet prenijele na EU", kazao je Hebrang, odbacujući oporbene tvrdnje da se od zone odustaje zbog prijetnji Italije i Slovenije da će se protiviti hrvatskom dobivanju statusa kandidata za punopravno članstvo u EU.

Može se, kaže, govoriti samo o "naznakama mogućnosti odgode glasovanja o kandidaturi", što Vlada želi unaprijed izbjeći.

"Između dva zla biramo manje, bolje da odgodimo primjenu zone, nego da riskiramo odgodu glasovanja", poručio je zastupnicima.

HSS-ovac Zlatko Tomčić Vladu je prozvao za nedosljednost, podsjećajući da se HDZ u listopadu prošle godine, kad je donošena odluka o zoni, zalagao za još jači pravni režim na Jadranu - isključivi gospodarski pojas.

Citirajući opis kameleona iz opće enciklopedije, upitao je "kako drugačije nego kameleon ili prevrtljivac nazvati one u politici koji su na rubu potpune negacije vlastitih ranijih stavova".

Hebrang mu je uzvratio da "kameleon nije baš simpatična životnja, ali zato preživljava u džungli".

Tomčić je potom podsjetio da je Europsko vijeće, bez postavljanja uvjeta i rokova, Hrvatskoj preporučilo da, zajedno s Europskom komisijom, Italijom i Slovenijom procijeni posljedice ribarenja, u cilju izrade kvalitetnih rješenja za zaštitu Jadrana.

"Što se u međuvremenu promijenilo i je li EU zaoštrila stav prema Hrvatskoj trebao bi jasno odgovoriti premijer Sanader", kazao je.

Preporučio je da se ostane kod primjene zone od 3. listopada, da se potom, u suradnji hrvatskih, slovenskih i talijanskih znanstvenika, analizira stanje ribljeg fonda i tek onda pristupi pregovorima o njegovu gospodarskom iskorištavanju.

Ante Đapić (HSP) usprotivio se odgodi primjene zone, ocjenjujući da će upravo ta zona Hrvatskoj biti jedini snažan adut u daljnjim pregovorim oko ulaska u EU.

"HSP ne može podupirati odricanje od prava koje nam pripada. Hrvatsku se svim mogućim instrumentima pritiska da ispuni preuzete obveze, a kad želimo konzumirati prava iz međunarodnih konvencija, od nas se traži da odustanemo za volju nekih viših interesa", kazao je Đapić, ocjenjujući da bi odustajanje od zone bilo protivno nacionalnim interesima.

Tonino Picula najavio je SDP-ov amandman da se odgoda primjene zaštićene zone na članice EU nadomjesti pregovorima i sklapanjem privremenog sporazuma o ekološko-ribolovnoj zaštiti Jadrana između Hrvatske i EU.

Vladi je prigovorio da već pet mjeseci nije odgovorila na poziv Europske komisije za početak pregovora o zaštiti Jadrana, da je umjesto toga krenula u trilateralne konzultacije s Italijom i Slovenijom, koje, tvrdi, samo osnažuju slovenske tvrdnje da Hrvatska nastupa jednostrano, a Italiji omogućuje daljnju eksploataciju hrvatskog dijela Jadrana.

Te je prigovore Hebrang odbacio, rekavši da su već nekoliko mjeseci u tijeku "vrlo intenzivni kontakti s Europskom komisijom", te da je uvjeren kako će uskoro rezultirati i početkom pregovora. "Da smo kilavili, kao što tvrdite, ne bi bilo pozitivnog avisa", dodao je.

Vesna Pusić (HNS/PGS) tvrdi da odluka ne znači odgodu, već ukidanje proširenja hrvatske jurisdikcije na Jadranu, jer se, kaže, ugovor o partnerstvu u ribarstvu s EU, do čijeg bi potpisivanja, po Vladinu prijedlogu, trajala odgoda, najranije može potpisati na dan ulaska Hrvatske u EU.

U obranu Vlade ustao je HDZ-ovac Luka Bebić, ističući da Vlada želi otkloniti svaki mogući izgovor za odbijanje hrvatske kandidature ili odgodu određivanja datuma pregovora o ulasku u EU.

"Možemo i hoćemo, to je moj odgovor na vaše sumnje i rezerve u sposobnost Vlade da vodi državu i saborske većine da joj u tome pomogne", poručio je oporbenim zastupnicima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙