FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

zagreb: studija o kaznenim djelima nasilja nad djecom i maloljetnicima

ZAGREB, 3. lipnja 2004. (Hina) - Studiju "Kaznena djela nasilja naddjecom i maloljetnicima" danas je članovima zagrebačkog Gradskogpoglavarstva predstavio Mladen Singer, koordinator istraživanja Savezadefektologa Hrvatske i brojnih stručnjaka, koje pokazuje da se od1999. do 2004. u Zagrebu, za razliku od ostalog dijela Hrvatske, višene bilježi uzlazni trend kretanja broja osumnjičenih osoba zazapuštanje i zlostavljanje djece i maloljetnika.
ZAGREB, 3. lipnja 2004. (Hina) - Studiju "Kaznena djela nasilja nad djecom i maloljetnicima" danas je članovima zagrebačkog Gradskog poglavarstva predstavio Mladen Singer, koordinator istraživanja Saveza defektologa Hrvatske i brojnih stručnjaka, koje pokazuje da se od 1999. do 2004. u Zagrebu, za razliku od ostalog dijela Hrvatske, više ne bilježi uzlazni trend kretanja broja osumnjičenih osoba za zapuštanje i zlostavljanje djece i maloljetnika.

"Što ranije uočimo problem, šanse za djecu su veće", rekla je psihologica Olga Petak iz Centra za socijalnu skrb Črnomerec, koja je radila na studiji, napominjući da skoro polovica djece koja su bila izložena zlostavljanju i zapuštanju pokazuje različite oblike poremećenog i delikventnog ponašanja.

Studija pokazuje i da 15 posto osuđenih ima djecu koja čine kaznena djela, a 12 posto djecu koja bježe od kuće. Kod jedne trećine osuđenih djeca pokazuju izrazite poremećaje u tijeku školovanja, isto toliko djece živi u nehigijenskim i neurednim prilikama i neishranjena su, a jedna četvrtina je imala lake tjelesne ozljede od zlostavljanja, dok 10 posto osuđenih ima djecu koja su zadobila tešku tjelesnu ozljedu ili im je teško narušeno zdravlje.

Psihologica Petak je istaknula da su u sprečavanju takve vrste kaznenih djela izuzetno važni interdisciplinarni timovi stručnjaka socijalne skrbi, iz policije, zdravstva, sudova i iz škola.

Žrtve kaznenog djela zapuštanja i zlostavljanja u 70 posto slučajeva nisu navršile 14 godina, a to je kod polovice trajalo više od tri godine. U 25 posto slučajeva oba su roditelja sudjelovala u zlostavljanju i zapuštanju djeteta, a čak 73 posto osuđenih za to su alkoholičari.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo i socijalnu skrb Zvonimir Šostar zamjerio je izrađivačima studije što nisu spomenuli rad Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba, jedine takve u Hrvatskoj, kroz koju je u godinu dana prošlo oko 1.000 malih pacijenata, no psihologica Olga Petak je naglasila da su se u studiji htjeli osvrnuti na ono što treba, a ne ono što je već urađeno.

Na sjednici Poglavarstva danas je utvrđen program za provedbu arhitektonsko-urbanističkog natječaja za upravno-poslovnu zgradu Zagrebačke županije u Remetincu. Osnovan je i Znanstveno-stručni projektni savjet za vođenje i realizaciju Projekta kompleksnih geotehničkih i seizmičkih istraživanja za potrebe planiranja i građanja na području Zagreba.

Prema izvješću o dodjeli gradskih prostora i stanova udrugama građana i političkim strankama koje će biti podastrijeto Gradskoj skupštini, u Zagrebu ima 113 prostora za udruge i 31 prostor za političke stranke koji su dodijeljeni temeljem zaključka Poglavarstva na godinu dana s najamninom od dvije kune po četvornom metru mjesečno. U zakupu je 228 prostor za udruge građana i 21 prostor za političke stranke, a oni se koriste i sa 175 objekata bivših mjesnih. Postoji i 12 stanova koji su dani na korištenje ili u najam udrugama u svrhu privremenog smještaja štićenika ili oboljelih osoba i roditelja koji prebivaju izvan Zagrebačke županije za vrijeme liječenja ili u svrhu pružanja psihološke pomoći djeci koja su emocionlano, fizički ili seksualno zlostavljana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙