FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Moj Posao.net: na natječajima česti nemotivirani kandidati

ZAGREB, 2. lipnja 2004. (Hina) - Hrvatski poslodavci, prilikomnatječaja za zapošljavanje novih namještenika, često se susreću skandidatima koji uopće ne pokazuju motiviranost i želju preuzimanjaodgovornosti za nove radne zadatke, a ponekad niti interes za radnomjesto za koje su kandidirali, pokazuju rezultati ankete koju su međuposlodavacima proveli stručnjaci poznate hrvatske internetske burzezapošljavanja "Moj Posao. net".
ZAGREB, 2. lipnja 2004. (Hina) - Hrvatski poslodavci, prilikom natječaja za zapošljavanje novih namještenika, često se susreću s kandidatima koji uopće ne pokazuju motiviranost i želju preuzimanja odgovornosti za nove radne zadatke, a ponekad niti interes za radno mjesto za koje su kandidirali, pokazuju rezultati ankete koju su među poslodavacima proveli stručnjaci poznate hrvatske internetske burze zapošljavanja "Moj Posao. net".

No, i kandidati za posao, s druge strane, najčešće navode kako ih iznenađuju pitanja poslodavaca o privatnom životu, bračnom statusu, gdje i s kim žive, što su po nacionalnosti, o zdravstvenom stanju kada opis poslova ne opravdava takva pitanja i sl.

Rezultati ankete među poslodavcima pokazali su pak da čak 74,6 posto ispitanika izjavljuje kako se na natječaje javljaju kandidati koji niti približno ne zadovoljavaju postavljene uvjete. Pritom 50,8 posto ispitanika kaže da je zaprimljene aplikacije često naporno čitati zbog velikog broja pravopisnih i gramatičkih grešaka, a čak 40,5 posto ispitanika zaprimilo je aplikacije koje uopće nisu sadržavale kontakt podatke kandidata, dok je 30 posto dobilo aplikacije adresirane pogrešnoj tvrtki!

No tu nije kraj bizarnim situacijama prilikom razgovora za posao, barem onako kako to prikazuju poslodavci. Njih 52 posto navodi kako je vodilo razgovor s kandidatima koji ne znaju ništa o tvrtki ili njenom poslovanju, trećina njih (33 posto) s kandidatima koji ne razumiju u čemu se sastoji radno mjesto za koje su aplicirali. Rezultati pokazuju i to da je 24,6 posto ispitanih poslodavaca imalo posla sa kandidatima koji se ne sjećaju u sklopu kojeg su natječaja pozvani na razgovor, a 56 posto ispitanika razgovaralo je sa kandidatima koji izjavljuju da su na razgovor došli 'za svaki slučaj' ili zbog 'vježbe' za neki drugi razgovor.

Među aplikacijama, kaže se u izvještaju o anketi, bilo je i onih koje su imale preko 20 stranica pisanog teksta ili pak tek dvije rečenice, koje su zaprimljene zgužvane i prljave, koje su u prilogu sadržavale slike iz privatnog života kandidata te onih koje su sadržavale lažne podatke. Iskustva ispitanika također pokazuju da kandidati često detaljno opisuju svoj privatan život, bračni status i obiteljske obaveze.

Među interesantne primjere ubraja se i kandidat koji je pitao intervjuiste što su po horoskopu kako bi procijenio kako će se slagati s nadređenima, kandidat koji je na pitanje o hobijima doslovno zaplesao, kandidat koji je na intervju došao s majkom koja je također željela prisustvovati razgovoru, onaj koji je zamolio da se spoji na mrežu sa svojim laptopom kako bi poslao e-mail ili pak onaj koji je došao s malim djetetom koje je bilo u fazi 'neću' i stalno ometalo (zbog toga) kratak razgovor.

Kandidati za posao, s druge strane, najčešće navode kako ih iznenađuju pitanja poslodavaca o privatnom životu (40,7 posto). Tako poslodavce zanima bračni status kandidata, planovi vjenčanja i prinove, gdje i s kim žive, je li stan u kojem žive u njihovu vlasništvu, što su po nacionalnosti, koji im je horoskopski znak i imaju li tetovažu. Neobična pitanja ponekad se odnose na znanja i sposobnosti koja, bar naizgled, nemaju nikakve veze s radnim mjestom (6,6 posto), detaljna pitanja o zdravstvenom stanju kada opis poslova ne opravdava takva pitanja (5,5 posto), kao i neobična pitanja o bivšem poslodavcu (4,4 posto).

(Hina) xduk yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙