FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RIM: ZAPOČINJE 72 SATA NAJVEĆE UZBUNE; PISANU UPOZORAVA NA PRIJETNJE SIGURNOSTI

RIM, 1. lipnja 2004. (Hina/AR) - U Rimu uoči sutrašnjeg obilježavanjaDana talijanske republike te dolaska američkog predsjednika GoergeaBusha krajem tjedna počinje 72 sata najveće uzbune, a talijanskiministar unutarnjih poslova Giuseppe Pisanu u utorak je s tim u veziupozorio na brojne prijetnje koje postoje za sigurnost.
RIM, 1. lipnja 2004. (Hina/AR) - U Rimu uoči sutrašnjeg obilježavanja Dana talijanske republike te dolaska američkog predsjednika Goergea Busha krajem tjedna počinje 72 sata najveće uzbune, a talijanski ministar unutarnjih poslova Giuseppe Pisanu u utorak je s tim u vezi upozorio na brojne prijetnje koje postoje za sigurnost.

"Dovoljno je baciti pogled na Internet, da ne govorim o ostalome, pa da se vidi kakve prijetnje postoje za sigurnost na Dan Republike, 2. lipnja, te za kasnije dane za vrijeme posjeta predsjednika Busha na godišnjicu oslobađanja Rima", rekao je Pisanu objasnivši da se "ne podcjenjuje niti jedna prijetnja i nastoji se predvidjeti svaku mogućnost".

Kritičnih će biti 72 sata, odnosno 2. lipnja, pa zatim 4. i 5. lipnja, kada se obilježava godišnjica oslobođenja Rima, što je i povod posjeta američkog predsjednika.

"Za 2. lipnja i posjet američkog predsjednika Busha Rimu predviđaju se ozbiljne prijetnje", rekao je Pisanu predsjedajući posebnim sastankom nacionalnog vijeća za sigurnost, koji je u ponedjeljak navečer nakon trosatne rasprave donio dodatne mjere sigurnosti.

Prema najavljenim mjerama sigurnosti nad gradom će tih dana biti zabranjeno nadlijetanje malim zrakoplovima, a grad će čuvati 10.000 pripadnika snaga sigurnosti. Također će u rimskoj zračnoj luci Fiumicino biti ukinuto 50 posto letova redovnih zrakoplovnih linija.

U srijedu 2. lipnja održat će se vojna parada u povodu Dana Republike, u kojoj će kroz Ulicu Fori Imperiali proći 6.500 vojnika i ostalih snaga reda i sigurnosti. Paradu namjeravaju ometati pacifisti svojim manifestacijama i "napadima" šarenim balonima.

U petak 4. lipnja u Rim dolazi američki predsjednik George Bush na proslavu 60. godišnjice ulaska američkih snaga u grad i oslobađanje Vječnoga grada od nacista. Bush će noć provesti u Rimu, a spavat će u rezidenciji američkog veleposlanika u Villi Taverna u rimskoj četvrti Parioli, u kojoj okolne ulice moraju biti ispražnjene od automobila. Rim će imati stalan nadzor iz zraka, a na mnogim mjestima biti će uspostavljeni posebni prolazi s detektorima metala.

Šef talijanske policije Gianni De Gennaro govori o oko 300 nasilnih prosvjednika koji će sudjelovati na manifestacijama protiv američke administracije. Prosvjedi, koji će se održati na TrguVenecija, ipak su dopušteni kako se prosvjednicima ne bi dao alibi za neke ekstremističke poteze.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙