FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GHAZI YAWAR NOVI PREDSJEDNIK IRAKA

BAGDAD, 1. lipnja 2004. (Hina) - Bivši irački ministar vanjskih poslova81-godišnji Adnan Pachahi odbio je u utorak mjesto predsjednika Iraka,samo pola sata nakon što su ga na to mjesto imenovali članovi Vijećaza privremenu upravu Irakom, a UN-ov civilni upravitelj u IrakuLakhdar Brahimi u utorak je potvrdio da je na to mjesto imenovansunitski muslimanski plemenski starješina Ghazi Yawar, izvijestili suslužbeni izvori.
BAGDAD, 1. lipnja 2004. (Hina) - Bivši irački ministar vanjskih poslova 81-godišnji Adnan Pachahi odbio je u utorak mjesto predsjednika Iraka, samo pola sata nakon što su ga na to mjesto imenovali članovi Vijeća za privremenu upravu Irakom, a UN-ov civilni upravitelj u Iraku Lakhdar Brahimi u utorak je potvrdio da je na to mjesto imenovan sunitski muslimanski plemenski starješina Ghazi Yawar, izvijestili su službeni izvori.

"Pachachi je imenovan na mjesto predsjednika ali je tu dužnost nakon pola sata odbio", rekao je ministar planiranja Mahdi Al-hafez.

Novi irački predsjednik bit će sunitski muslimanski plemenski starješina 46-godišnji Ghazi Yawar, koji je obnašao dužnost predsjednika Vijeća za privremenu upravu Irakom.

Pachachi je svoju odluku objasnio "osobnim razlozima", no nagađa se da je predsjedničko mjesto odbio nakon što su mu neki članovi Vijeća prenijeli glasine o tomu da ga Amerikanci lažno favoriziraju te da će ga nakon toga "pokopati", a uistinu se zalažu za imenovanje Ghazija Yawara.

"Šeik Yawar službeno je imenovan predsjednikom države i počeo je primati čestitke svojih kolega", rekla je za France presse jedna od njegovih glavnih suradnica Hind al-Chnein.

Yawar je podrijetlom iz Mosula. Nakon diplome i titule inženjera stečene na Sveučilištu George Washington u glavnome gradu SAD-a, doselio je u Saudijsku Arabiju gdje je otvorio uspješnu privatnu tvrtku za telekomunikacije. Tečno govori engleski i zagovara multikulturalnost i integritet Iraka, ali je istodobno sklon dati širku autonomiju Kurdima.

U egzilu je proveo 15 godina, a u Irak se vratio u proljeće 2003.

U priopćenju Lakhdara Brahimija također stoji da će na dužnost potpredsjednika Iraka biti imenovane dvije osobe: Ibrahim Jaafari, predsjednik šijitske muslimanske stranke Dawa i Rowsch Shways, političar iračke nearapske kurdske manjine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙