FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MESIĆ: NE OČEKUJEM CARLU DEL PONTE S NOVIM OPTUŽNICAMA

ZAGREB, 31. svibnja 2004. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesićdanas je izjavio kako ne očekuje da će glavna haška tužiteljica Carladel Ponte u skori posjet Zagrebu doći s novim optužnicama.
ZAGREB, 31. svibnja 2004. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić danas je izjavio kako ne očekuje da će glavna haška tužiteljica Carla del Ponte u skori posjet Zagrebu doći s novim optužnicama.

"Ne očekujem nove optužnice, po mojim informacijama riječ je samo o rutinskom, radnom posjetu bez optužnica", izjavio je predsjednik Mesić u emisiji Hrvatskog radija "S predsjednikom uz kavu".

Na upit misli li da u Hrvatsku iz Haaga neće više dolaziti optužnice, te što misli o medijskim nagađanjima da bi novi haški optuženik mogao biti Tomislav Merčep nije jasno odgovorio, rekavši samo da je Haški sud formiran na određeno vrijeme, da kraju privodi sudske procese, te domaćem pravosuđu prepušta predmete koje je obradilo njegovo tužiteljstvo.

"To je vrlo skup mehanizam i oni koji ga plaćaju sve teže odrješuju kesu, i oni žele da što prije završi s radom", rekao je Mesić, ističući kako smatra da su hrvatski sudovi spremni procesuirati takve predmete, uključujući i onaj protiv Mirka Norca.

Upitan kako komentira zahtjev županijskih vijeća srpske nacionalne manjine za svojim grbom i himnom, Mesić je kazao kako svaka nacionalna manjina ima pravo na svoja obilježja, ali da se ne može složiti s prijedlogom da himna Srba u Hrvatskoj bude "Bože pravde".

"Ne može u Hrvatskoj ničija himna biti 'Bože pravde'. Hrvatska nema kralja, Srbi nemaju kralja i ne mogu imati himnu u kojoj Bog čuva kralja", kazao je, naglasivši da bi srpska manjina trebala imati obilježja Srba u Hrvatskoj, iz kojih bi se vidjelo da su lojalni građani Hrvatske i nacionalna manjina sa svojim simbolima, a ne simbolima Srbije.

Na isti bi način, smatra, svoje simbole trebali urediti Hrvati u BiH, a ne, kako je rekao, da ističu simbole Hrvatske.

Izrazio je žaljenje što je predsjednik Srpske narodne strane Milan Đukić o položaju Srba u Hrvatskoj govorio u Beogradu, jer se, ističe, sve odluke o njihovim pravima donose samo u Zagrebu. "Zna se kako je završilo kada je onaj kninski zubar Milan Babić išao po instrukcije u Beograd. To nije bilo dobro", dodao je Mesić.

Istaknuo je kako ne zna hoće li HDZ-ova vlast odgoditi listopadsko proglašenje ekološko-ribolovne zone, te prigovorio da se kod rasprave o proširenju jurisdikcije

na Jadranu trebalo posavjetovati sa susjednim zemljama, bez obzira na pravo autonomnog donošenja takve odluke. "Trebalo se uključiti i susjede i objasniti im zašto se odluka donosi, da nitko neće biti oštećen te da se štite i naši i njihovi interesi", rekao je Mesić.

Govoreći o odgodi smanjenja PDV-a Mesić je rekao da je takva odluka logična s obzirom na nemogućnost smanjenja državne potrošnje, te da će prepucavanja tko je kriv za to, bivša ili sadašnja vlast, uvijek biti. "Idući će proračun raditi ova Vlada i tada ćemo moći razgovarati o tome što može ili ne može učiniti", rekao je.

Upitan kakvu ocjenu može dati dosadašnjem radu HDZ-ove vlade Mesić je rekao da je za sada ocjena prolazna, a da će konačnu ocjenu moći dati tek kada se vide rezultati Vladinih projekata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙