FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DZS: u ožujku i travnju nastavljen pozitivan trend gospodarskih kretanja

ZAGREB, 31. svibnja 2004. (Hina) - Državni zavod za statistiku (DZS)predstavio je danas najvažnije pokazatelje gospodarskih kretanja uožujku i travnju ove godine, a prema riječima pomoćnice ravnateljaDZS-a Mile Butigan, u tim je mjesecima nastavljen pozitivan trendgospodarskih kretanja u zemlji, poput oživljavanja industrijskeproizvodnje, rasta prometa u trgovini na malo i stabilne, niske, stopeinflacije.
ZAGREB, 31. svibnja 2004. (Hina) - Državni zavod za statistiku (DZS) predstavio je danas najvažnije pokazatelje gospodarskih kretanja u ožujku i travnju ove godine, a prema riječima pomoćnice ravnatelja DZS-a Mile Butigan, u tim je mjesecima nastavljen pozitivan trend gospodarskih kretanja u zemlji, poput oživljavanja industrijske proizvodnje, rasta prometa u trgovini na malo i stabilne, niske, stope inflacije.

Podaci o industrijskoj proizvodnji pokazuju kako u prva četiri mjeseca ove godine došlo do oživljavanja, budući je, prema trend indeksu, industrijska proizvodnja u travnju prema ožujku povećana za 0,7 posto, dok je u odnosu na lanjski travanj porasla za 4,5 posto, a u prva četiri mjeseca ove godine prema istom razdoblju lani za 3,8 posto.

Nakon pada u siječnju te laganog rasta u veljači, podaci o prometu u trgovini na malo za ožujak ove godine pokazuju realni rast za 15,6 posto prema veljači, 3,8 posto prema ožujku lani, te za 2,8 posto u prvom ovogodišnjem prema istom prošlogodišnjem tromjesečju.

Slično je i s podacima o broju noćenja, koji je u travnju iznosio 1,31 milijuna i bio je za 2,1 posto veći nego u travnju lani, kazala je Butigan.

Iz podataka o robnoj razmjeni s inozemstvom, pak, razvidno je da je izvoz, izražen u kunama, u travnju ove godine pao za 3,6 posto prema ožujku, dok je istodobno uvoz bio 8,1 posto manji. Usporedba prvih četiri mjeseca ove godine s istim razdobljem lani, pak, pokazuje da je izvoz porastao za 13,1 posto, a uvoz za 4,2 posto. Butigan je istaknula i kako je u travnju ove godine u odnosu na isti mjesec lani razina izvoza bila veća za 35,6 posto, dok je uvoz smanjen za 1,7 posto.

Predstavljajući pokazatelje zaposlenosti, odnosno nezaposlenosti, Butigan je kazala kako se posljednjih godinu dana stanje normalizira, odnosno pad broja nezaposlenih popraćen je rastom broja zaposlenih.

Tako je u na kraju travnja u Hrvatskoj bilo 1,38 milijuna zaposlenih osoba ili 0,5 posto više nego u ožujku (0,1 posto manje nego u travnju lani). U prva četiri mjeseca ove godine, pak, broj zaposlenih je povećan prema istom razdoblju lani za 0,9 posto.

Istodobno, na kraju travnja broj nezaposlenih bio je nešto manji od 317 tisuća - 2,5 posto manji nego krajem ožujka te 8,2 posto manji nego u istom mjesecu lani, dok je broj nezaposlenih u prva četiri mjeseca 2004. smanjen prema istom razdoblju lani za 9,6 posto.

Takva kretanja, rekla je Butigan, smanjila su i stopu nezaposlenosti na 18,6 posto.

Od značajnijih podataka iz travnja izdvojila je i indeks potrošačkih cijena, kao opću mjeru inflacije, koja na početku ove godine, kao i u 2003. godini pokazuje stabilnu i nisku stopu, koja je na razini inflacije u zemljama EU. U travnju je naime na mjesečnoj razini inflacija iznosila 0,2 posto, a na godišnjoj 1,9 posto, dok prosjek za EU iznosi 1,4 posto.

Pojasnila je i da se podaci za izračun indeks potrošačkih cijena prikupljaju do 18. u mjesecu, te stoga u ovom za travanj nije iskazano povećanje cijena nafte i naftnih derivata od 20. travnja, koje će se, kao i sezonski utjecaj cijena voća i povrća, vjerojatno evidentirati u indeksu za svibanj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙