FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VANUNU: ŽELIO SAM SPRIJEČITI NUKLEARNI HOLOKAUST

LONDON, 30. svibnja 2004. (Hina) - Mordechai Vanunu, nekadašnjitehničar u izraelskom nuklearnom postrojenju Dimona koji je odležao 18godina u zatvoru zbog odavanja izraelskih nuklearnih tajni, izjavio jeu nedjelju da je time pokušavao spriječiti nuklearni holokaust.
LONDON, 30. svibnja 2004. (Hina) - Mordechai Vanunu, nekadašnji tehničar u izraelskom nuklearnom postrojenju Dimona koji je odležao 18 godina u zatvoru zbog odavanja izraelskih nuklearnih tajni, izjavio je u nedjelju da je time pokušavao spriječiti nuklearni holokaust.

U svojim prvim intervjuima nakon puštanja iz zatvora, Mordechai Vanunu je za BBC i Sunday Times rekao da se nije osjećao izdajnikom.

"Smatrao sam da se ne radi o izdaji, nego o spašavanju Izraela od novog holokausta", rekao je Vanunu, ističući da ne žali zbog svojeg postupka. "Nije mi žao, iako sam platio veliku cijenu", rekao je.

Vanunu (50), kojega u Izraelu doživljavaju kao izdajnika, proveo je gotovo 18 godina u zatvoru zbog odavanja pojedinosti o izraelskom nuklearnom programu. Njegove pristaše pozdravile su puštanje iz zatvora, nazivajući ga "herojem mira".

Međutim, iako je na slobodi Vanunuu je zabranjeno napuštanje Izraela, susretanje sa strancima i otkrivanje tajni o nuklearnom postrojenju Dimona, pa je intervjue za britanske medije vodio izraelski novinar.

"Ono što sam učinio bilo je informiranje javnosti o onome što se čini u tajnosti. Nisam rekao da trebamo uništiti Izrael ili Dimonu. Htio sam poručiti: 'Pogledajte što rade i sami prosudite o tome'", istaknuo je Vanunu.

Dodao je da ne više ne želi biti u Izraelu, nego otići u Sjedinjene Države ili Europu i konačno početi živjeti "kao ljudsko biće".

Vanuna su 1986. godine u Rimu oteli agenti izraelske tajne službe, nakon članka u Sunday Timesu, u kojemu je otkrio nuklearne tajne svoje zemlje.

Opisao je kako ga je agentica Mossada namamila iz Londona u Rim i zavela u automobilu.

"Sjeli smo na stražnje sjedalo i neprestano me ljubila, kako bi mi odvratila pozornost", rekao je. Agenti su ga u Rimu svladali i drogirali te potom u tajnosti prebacili u Izrael.

Vanunu sada živi u uredima anglikanske katedrale Svetog Jurja u Jeruzalemu, a zabranjena mu je uporaba Interneta ili mobitela kao i pristup stranim veleposlanstvima i izlazak iz zemlje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙