FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

REAKCIJE NA IZRAELSKU OFENZIVU U RAFAHU

ZAGREB, 19. svibnja 2004. (Hina) - Zamjenik izraelskog ministra obraneZeev Boim izrazio je u srijedu "žaljenje " zbog pogibije brojnihpalestinskih civila, među kojima i srednjoškolaca u zračnome napadu naRafah, a iz svijeta stižu osude izraelske ofenzive dok su SjedinjeneDržave izrazile "zabrinutost".
ZAGREB, 19. svibnja 2004. (Hina) - Zamjenik izraelskog ministra obrane Zeev Boim izrazio je u srijedu "žaljenje " zbog pogibije brojnih palestinskih civila, među kojima i srednjoškolaca u zračnome napadu na Rafah, a iz svijeta stižu osude izraelske ofenzive dok su Sjedinjene Države izrazile "zabrinutost".

Prema bolničkim izvorima i svjedocima deset je Palestinaca ubijeno, a više od 40 ranjeno u srijedu u Rafahu , na jugu pojasa Gaze, kada je izraelski helikopter ispalio rakete na Palestince koji su prosvjedovali protiv aktualne izraelske vojne operacije.

"Brojni civili, među njima i srednjoškolci, ubijeni su u Rafahu i izražavam žaljenje zbog toga. Ne znam točno koliko je osoba ubijeno no nitko ovdje u Knesetu ne veseli se zbog toga", rekao je Boim u parlamentu.

On je kazao da "nisu poznate točne okolnosti u kojima se odvijao napad" i dodao je da je "istraga u tijeku". "Možda je to bila nesreća ili pogreška, a ako je tako nećemo to skrivati", zaključio je Boim.

Palestinska vlast pozvala je u srijedu Vijeće sigurnosti UN-a da donese "čvrste" odluke protiv Izraela nakon smrtonosnog napada na Rafah.

Tu izraelsku operaciju palestinska vlast nazvala je "ratom.

"To što Izrael čini isto je što i rat protiv palestinskog naroda i odražava ravnodušnost prema Vijeću sigurnosti koje prati tu agresiju", rekao je Nabil Abu Rudeina, glavni savjetnik palestinskog vođe Jasera Arafata.

Osudu izraelske akcije izrekla je i Rusija.

"Sve to zaslužuje osudu", kazao je glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova Aleksandar Jakovenko.

"Jasno je da Izrael, kao i svaka druga država ima pravo na obranu" (...) Ali neophodno je izbjeći pretjeranu silu i slijediti standarde međunarodnog prava, poglavito Ženevske konvencije", dodao je Jakovenko podsjećajući na velik broj civilnih žrtava i rušenje palestinskih kuća i kao posljedicu toga gotovo 2.000 Palestinaca bez krova nad glavom.

Bijela kuća je izrazila "veliku zabrinutost" zbog velikog broja palestinskih žrtava".

"Zatražili smo od izraelske vlade činjenice o onome što se danas dogodilo. Pozorno ćemo pratiti stanje i pozivamo sve strane da pokažu maksimalnu suzdržanost", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan.

Predsjednik španjolske vlade Jose Luis Rodirguez Zapatero i palestinski premijer Ahmad Korei potvrdili su u Madridu da "mir zahtijeva trenutačni prekid vatre".

"Ti zločini što se čine svakodnevno protiv našeg naroda (...) izražavaju i pokazuju da izraelska vlada ne želi mir", rekao je Korei na konferenciji za novinare održanoj u Madridu sa španjolskim kolegom.

Španjolska vlada traži "pošitvanje mirovnih smjernica, a mir zahtijeva prekid vatre", rekao je Zapatero.

Britanski premijer Tony BLair ocijenio je "neprihvatljivom i nepravednom" operaciju velikih razmjera koju provodi izraelska vojska izrazivši istodobno razumijevanje za izraelsku zabrinutost zbog palestinskog terorizma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙