FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HRVATSKA NA FORUMU O ŠUMAMA

ZAGREB, 27. svibnja 2004. (Hina) - Razvoj kriterija i indikatora zaodrživi razvoj šuma, socijalni i kulturni aspekti u šumarstvu tedefiniranje novih smjernica i akcija koje će imati direktan utjecaj naočuvanje i rast šuma, neke su od tema 4. zasjedanja Foruma o šumamakoje je nedavno održan u Ženevi, a na tom su skupu među 550 sudionikabili i predstavnici Hrvatske.
ZAGREB, 27. svibnja 2004. (Hina) - Razvoj kriterija i indikatora za održivi razvoj šuma, socijalni i kulturni aspekti u šumarstvu te definiranje novih smjernica i akcija koje će imati direktan utjecaj na očuvanje i rast šuma, neke su od tema 4. zasjedanja Foruma o šumama koje je nedavno održan u Ženevi, a na tom su skupu među 550 sudionika bili i predstavnici Hrvatske.

Kako su izvjestili iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva (MPŠVG), pomoćnik ministra Ivica Grbac upoznao je sudionike skupa s odrednicama hrvatskog šumarstva i dosad pokrenutim projektima, pri čemu je poseban naglasak stavljen na prirodnost i očuvanost hrvatskog nacionalnog bogatstva te na pripadnost svjetskim tokovima održivog gospodarenja šumama.

Sudjelujući na nekoliko radionica uočeno je da se problem tradicijskog znanja o šumi u Hrvatskoj obrađuje tek u rijetkim znanstvenim programima i odnosi se prvenstveno na tzv. sporedne šumske proizvode, a njihovo moguće uvrštavanje u nacionalno zakonodavstvo ono je što Hrvatskoj tek predstoji.

Na zasjedanju Foruma zaključeno je kako šume predstavljaju jedan integralan dio društvenih i kulturnih vrijednosti i tradicije. Nužno je stoga, kako je rečeno, više naglašavati važnost postojanja i korištenja sporednih šumskih proizvoda, s obzirom da drvna masa predstavlja primarni proizvod šume. U tu je svrhu potrebno i proces održivog gospodarenja uključiti lokalnu i državnu zajednicu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙