FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

sabor o zajmu za financiranje projekta održivog povratka izbjeglica i prognanika

ZAGREB,26. svibnja(Hina) - Hrvatski je sabor poslijepodnevni radzapočeo raspravom o prijedlogu ratifikacije okvirnog ugovora o zajmuod 292,3 milijuna kuna koji je Razvojna banka Vijeća Europe namijenilaza financiranje projekta održivog povratka izbjeglica i prognanika tepovrata imovine i stambenog zbrinjavanja.
ZAGREB,26. svibnja(Hina) - Hrvatski je sabor poslijepodnevni rad započeo raspravom o prijedlogu ratifikacije okvirnog ugovora o zajmu od 292,3 milijuna kuna koji je Razvojna banka Vijeća Europe namijenila za financiranje projekta održivog povratka izbjeglica i prognanika te povrata imovine i stambenog zbrinjavanja.

Namjera projekta je vraćanje imovine vlasnicima uz osiguravanje alternativnog smještaja za privremene korisnike, obnova oštećenih i uništenih obiteljskih kuća u vlasništvu povratnika, kao i komunalne infrastrukture na ratom zahvaćenim područjima.

Ukupna vrijednost projekta je oko 500 milijuna kuna, polovica će se financirati zajmom Razvojne banke Vijeća Europe, a ostatak će se osigurati iz državnog proračuna.

Vlasnicima će se vratiti 3.968 zauzetih stanova, a privremenim korisnicima osigurat će se alternativni smještaj kupovinom obiteljskih kuća putem Državne agencije za promet nekretnina i dodjelom građevinskog materijala.

Potvrđivanje predloženog sporazuma pozdravili su Klubovi SDP-a i HNS-a, podsjećajući da je temelj za ovaj zajam stvorio Zakon o obnovi iz 2002., čijem s donošenju tada oštro protivio danas vladajući HDZ.

U nastavku sjednice, Sabor u hitnom postupku raspravlja o potvrđivanju ugovora o zajmu s Europskom bankom za obnovu i razvoj, kojim bi se s 45 milijuna eura sufinanciralo dovršenje posljednje dionice autoceste Zagreb - Lipovac, od Županje do Lipovca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙