FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U IRAKU U PRODAJI DVD SA SLIKAMA SUKOBA TALIJANSKE I IRAČKE STRANE - TISAK

RIM, 26. svibnja 2004. (Hina) - U Iraku se za dva dolara može kupitiDVD sa snimkom sukoba između talijanskog kontingenta u Iraku i iračkihboraca u Nassiriyi, na osnovu koga je, navodno, poginulo više odjednog Talijana, koliko je službeno priznala talijanska vojska, piše usrijedu list "Corriere della Sera".
RIM, 26. svibnja 2004. (Hina) - U Iraku se za dva dolara može kupiti DVD sa snimkom sukoba između talijanskog kontingenta u Iraku i iračkih boraca u Nassiriyi, na osnovu koga je, navodno, poginulo više od jednog Talijana, koliko je službeno priznala talijanska vojska, piše u srijedu list "Corriere della Sera".

Dopisnik toga lista u Iraku, koji je vidio snimku, opisuje kako je borba između iračkih ratnika i talijanskih snaga trajala gotovo dva dana, te su se talijanski vojnici morali povući sve dok nije intervenirao britanski ratni zrakoplov. Bitka se odvijala između 14. i 16. svibnja, a "prema kazivanju šiitskih ratnika Al Sadra poginulo je dvadesetak Talijana", prenosi list.

List ipak ocjenjuje kako se radi o "pretjerivanju u propagandne svrhe", no opisuje kako se se na snimkama vidi i pogibija 23-godišnji talijanskog vojnika Mattea Vanzana, koji je izgubio život braneći bazu Libeccio.

"Montaža snimke možda nije vjerna, ali se vidi krv Mattea Vanzana na podu baze Libeccio, gdje je dugo ležao mrtav", navodi uz ostalo dopisnik lista opisujući snimke. Snimanje završava nešto prije nego li je iračke ratnike napao britanski zrakoplov AC 130 Spectre.

U Italiji su ovih dana otvorene dvije istrage vezane uz Irak i djelovanje talijanskih snaga. Jednu je otvorio vojni tužitelj Antonio Intelesano o bici za mostove u Nassirriyi 6. travnja, kojom se želi utvrditi da li su se talijanski vojnici držali mandata. Talijanski je kontingent priznao da je ubio 15 Iračana, dok se pretpostavlja da je mrtvih bilo i više, možda i među civilima. Utvrđeno je da su talijanski vojnici ispalili oko 30.000 projektila, a to bi moglo značiti smrt i oko 150 osoba. Drugu istragu o istom sukobu otvorilo je redovno sudstvo koje želi utvrditi pozadinu ranjavanja 12 talijanskih vojnika, bersagliera.

U talijanskoj javnosti nisu do sada prezentirani detalji sukoba. Prema službenim informacijama, talijanski vojnici su odgovarali na vatru jer i prema mandatu imaju pravo samo odgovoriti na prijetnju i to u razmjeru s prijetnjom. Upravo o mandatu i eventualnoj promjeni zaduženja otvorena je i politička rasprava. Dok vlada desnog centra drži da je nepotrebna promjena mandata, u nekim krugovima stranaka vladine koalicije smatra se kako bi talijanski vojnici trebali imati veću mogućnost samoobrane i sprječavanja napada na njihove položaje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙