FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

FRANCUSKA POZDRAVLJA OSNUTAK MIROVNOG VIJEĆA AFRIČKE UNIJE

PARIZ, 26. svibnja 2004. (Hina/AFP) - Francuska je u srijedupozdravila osnutak novog Vijeća za mir i sigurnost Afričke unije inajavila pomoć Europske unije u financiranju operacija očuvanja mira.
PARIZ, 26. svibnja 2004. (Hina/AFP) - Francuska je u srijedu pozdravila osnutak novog Vijeća za mir i sigurnost Afričke unije i najavila pomoć Europske unije u financiranju operacija očuvanja mira.

Vijeće za mir i sigurnost (CPS) službeno je počelo s radom u utorak u Adis Abebi. Čini ga petnaest članova od kojih svaki zastupa jednu državu i izabran je na dvije ili tri godine.

"Francuska pozdravlja osnutak te nove ustanove koja potvrđuje spremnost Afrikanaca da preuzmu odgovornost za rješavanje sukoba na svom kontinentu", izjavio je službeni predstavnik ministarstva vanjskih poslova Herve Ladsous.

"Regionalna integracija i rješavanje sukoba jesu preduvjeti bez kojih nema razvitka. Zato podupiremo odlučnost predsjednika povjerenstva Afričke unije Alphe Omara Konarea i povjerenika za mir i sigurnost Saida Djinnita da potvrde političku ulogu Afričke unije na tom polju", dodao je.

Službeni predstavnik istaknuo je da će Francuska i njezini europski partneri "konkretno podupirati takvu dinamiku", uz "potporu mira".

"Riječ je o sustavu koji se financira iz Europske zaklade za razvoj, u ukupnom iznosu od 250 milijuna eura koji je ponajprije posvećen financiranju mirovnih operacija", obrazložio je.

CPS može poslati mirovne snage u zemlju članicu Afričke unije i na konferenciji Unije koju čine šefovi država i vlada, preporučiti raspoređivanje snaga u slučaju genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti.

CPS bi do 2010. trebao imati 15.000 ljudi koji bi bili stacionirani u svojoj zemlji, ali bi se u svakom času mogli mobilizirati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙