FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PUTIN: RUSIJA JE KONAČNO USPJELA POSTIĆI STABILNOST

MOSKVA, 26. svibnja 2004. (Hina/AFP/dpa) - Rusija je konačno uspjelapostići stabilnost nakon kolapsa SSSR-a te namjerava nastaviti putemdemokratizacije i ekonomskog oporavka, rekao je u srijedu ruskipredsjednik Vladimir Putin u govoru o stanju nacije održanom predčlanovima obaju domova ruskog parlamenta.
MOSKVA, 26. svibnja 2004. (Hina/AFP/dpa) - Rusija je konačno uspjela postići stabilnost nakon kolapsa SSSR-a te namjerava nastaviti putem demokratizacije i ekonomskog oporavka, rekao je u srijedu ruski predsjednik Vladimir Putin u govoru o stanju nacije održanom pred članovima obaju domova ruskog parlamenta.

"Prvi put nakon dugog vremena Rusija je postala politički i ekonomski stabilna zemlja, neovisna u financijskom pogledu i u međunarodnim poslovima. Neće biti revizije temeljnih načela ruske politike niti promjena kada je riječ o demokratskim vrijednostima", rekao je ruski predsjednik.

Ekonomski rast tijekom 2003. iznosio je 7,3 posto, a ove je godine povećan na osam posto, istaknuo je Putin dodavši kako se ekonomija još uvijek oporavlja nakon sovjetskog kolapsa 1991.

Glavni prioritet ruske vlade i dalje je poboljšanje standarda ruskih stanovnika. "Ljudi su nezadovoljni svojim životnim standardom jer još uvijek nismo dostigli stupanj na kojemu je zemlja bila 1989.", rekao je. Računa se da oko 20 posto stanovnika Rusije živi ispod praga siromaštva.

Ruski se čelnik obvezao da će se založiti za modernizaciju vojnog sustava i poboljšanje stanja u kojemu se nalaze ruske vojne snage. "Transparentna vojna ekonomija prijeko je potreban uvjet reforme", ocijenio je.

U govoru održanom pred članovima parlamenta Putin je odbacio optužbe o "autoritarnom" načinu upravljanja zemljom, istaknuvši svoj angažman na izgradnji demokracije. Rusija bi se trebala razvijati "brže od ostalog svijeta", s obzirom na ekonomski napredak zemlje te na mjesto Rusije u promjenjivim međunarodnim okolnostima".

Ruski je predsjednik pozvao i na ubrzanje izgradnje infrastrukture kada je riječ o transportu nafte i plina u Rusiji, objasnivši da bi takav potez prije svega trebao služiti interesima države. On je, u sklopu predstojećih reformi kazao kako će se založiti za jačanje civilnog društva, odnosno predstavnika građana nad oružanim snagama te je pozvao na "ekonomsko i duhovno" zbližavanje Rusije i EU-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙