FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

FRANCUZ POVEZAN S AL QAIDOM SKRIVAO SE U JAPANU

TOKIO, 19. svibnja 2004. (Hina/AFP) - Francuz, navodno povezan smrežom al Qaidom, skrivao se u Japanu poprilici godinu dana nakonterorističkih napada u SAD-u 11. rujna 2001., što navodi na sumnju dai u Japanu postoje terorističke mreže, javlja u srijedu japanskitisak.
TOKIO, 19. svibnja 2004. (Hina/AFP) - Francuz, navodno povezan s mrežom al Qaidom, skrivao se u Japanu poprilici godinu dana nakon terorističkih napada u SAD-u 11. rujna 2001., što navodi na sumnju da i u Japanu postoje terorističke mreže, javlja u srijedu japanski tisak.

Japanska policija sumnjiči Lionela Dumonta (33), da je bio uključen u prikupljanje novca i osnivanje terorističke mreže u Japanu, javljaju sve veće japanske novine, uključujući i najtiražniji Yomiuri Shimbun, pozivajući se na neimenovane policijske izvore.

Japanska novinska agencija Kyodo objavila je da Dumont pripada logističkom krilu al Qaide, te da su japanske vlasti bile šokirane spoznajom da je njihova zemlja postala "plodno tlo za teroriste".

Glasnogovornik povjerenstva za javnu sigurnost, koje se u Japanu bavi terorističkim prijetnjama, odbio je komentirati te novinske natpise.

Ovo je prvi puta da su japanske vlasti pronašle dokaze o nazočnosti al Qaide na japanskom tlu.

Dumont je u srpnju 2002. došao u Japan s krivotvorenom putovnicom, a zajedno sa svojom suprugom Nijemicom živio je u gradu Niigate, oko 250 kilometara sjeverno od Tokija, gdje je radio u tvrtki za prodaju automobila, čiji je vlasnik Pakistanac.

Dumont je uhićen u prosincu 2003., u Njemačkoj zbog kriminalnih radnji koje nisu povezane s terorizmom, a u zatvoru čeka i odluku o izručenju Francuskoj, gdje je 2001. u odsustvu osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog naoružane pljačke.

Dumont je 1993. prešao na islam i borio se zajedno s mudžahedinima tijekom rata u BiH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙