FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sisak: američki vojni pilot iz II. svjetskog rata 60 godina nakon pada ponovno u Hrvatskoj

SISAK, 24. svibnja 2004. (Hina) - Umirovljeni letač američkoga vojnogzrakoplovstva James N. Clem (81) iz Ohia danas je u Sisku obilježio60. obljetnicu svog spašavanja iz ratnog zrakoplova B-17 koji je uDrugom svjetskom ratu 24. svibnja 1944. pogođen i oboren iznad Siska.
SISAK, 24. svibnja 2004. (Hina) - Umirovljeni letač američkoga vojnog zrakoplovstva James N. Clem (81) iz Ohia danas je u Sisku obilježio 60. obljetnicu svog spašavanja iz ratnog zrakoplova B-17 koji je u Drugom svjetskom ratu 24. svibnja 1944. pogođen i oboren iznad Siska.

Američki zrakoplovni veteran u Sisak je došao na poziv Siščanina Željka Bočeka, čiji je otac Božidar prije 60 godina pronašao i sve do danas sačuvao ostatke tada pogođena zrakoplova.

Američki bombarder B-17 na današnji dan prije 60 godina pogodili su iznad Siska njemački lovci, a iz njega je iskočilo 10 članova posade. Od njih su četvorica zarobljena, a ostala šestorica zrakoplovaca spustila se padobranima na petrinjsko područje koje su nadzirali partizani. Clem je, kako se danas prisjetio, posljednji iskočio iz pogođena i teško oštećena zrakoplova, a padobranom se spustio na brdo u mjestu Gori kod Petrinje prema Glini, gdje su ga našli seljaci i predali najbližem partizanskom zapovjedništvu. Nedugo nakon njega u partizansko zapovjedništvo dovedena su ostala petorica spašenih američkih zrakoplovaca iz pogođena zrakoplova.

Nakon 58 dana putovanja s partizanima po područjima Banovine i Bosne i Hercegovine pod partizanskim nadzorom Clem je s ostalih pet preživjelih članova posade partizanskim zrakoplovom prevezen u zračnu luku Bari u Italiji te se vratio u Ameriku. Od tada do umirovljenja više nije letio ratnim, nego prijevoznim i opskrbnim zrakoplovima američke vojske.

Boček, koji živi u sisačkom naselju Pogorelcu, vidio je na današnji dan prije 60 godina zračnu bitku u kojoj su američkog bombardera nad Siskom napali njemački lovci, pogodili ga i teško oštetili. Boček je vidio i pad američkog zrakoplova te je nastojao doći do njegovih ostataka. Iz skladišta tzv. Stare pivovare u Sisku, koju su tada čuvali Kozaci, uspio je odnijeti dio ostataka zrakoplova: rep i cijev strojnice, te ih je sačuvao sve do danas.

Njegova sina Željka, zamjenika zapovjednika profesionalne vatrogasne postrojbe grada Siska, odmalena je zanimala sudbina članova posade tog zrakoplova. Prije godinu dana Internetom se povezao s arhivom američkog zrakoplovstva, dobio podatke o posadi i otkrio identitet pilota tog zrakoplova, Jamesa (Jima) Clema, koji živi u Ohiu. Dobio je njegovu elektroničku adresu, stupio u kontakt s njim i dogovorio se da posjeti Sisak na 60. obljetnicu pada zrakoplova i spašavanja posade.

Clem je izjavio kako je "jako uzbuđen, ali i radostan što može vidjeti ostatke zrakoplova iz kojeg se spasio prije 60 godina". "Prvi put sam u Hrvatskoj, oduševljen sam gostoljubivošću obitelji Boček i odnosom Hrvata prema meni", rekao je Clem. Izrazio je posebno zadovoljstvo ljepotama Jadranskog mora, rekavši da "s obitelji kani ponovno doći na hrvatsko more i prijatelju Bočeku u Sisak".

Bivši američki vojni letač u svoj Ohio iz Siska će ponijeti dio ostataka svojeg zrakoplova kako bi njega i njegovu obitelj podsjećao na događaj prije 60 godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙