FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OBJAVLJENA VIDEO-SNIMKA VJENČANJA NA KOJEM SU AMERIKANCI UBILI 40 LJUDI

DUBAI, 24. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Televizijski servis agencijeAP u nedjelju je došao u posjed video vrpce na kojoj se vide detaljivjenčanja na kojem je prošlog tjedna u Iraku poginulo 40-ak gostiju,nakon zračnog napada američkih snaga.
DUBAI, 24. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Televizijski servis agencije AP u nedjelju je došao u posjed video vrpce na kojoj se vide detalji vjenčanja na kojem je prošlog tjedna u Iraku poginulo 40-ak gostiju, nakon zračnog napada američkih snaga.

Na snimci, koju su u ponedjeljak objavile TV postaje Al Jazira i Al Arabiya, vidi se kako desetak bijelih kamiončića juri pustinjom u pratnji automobila s mladenkom, urešenog raznobojnim vrpcama.

Vidi se i mladenka, odjevena u bijelo i s velom preko lica, a svatovi u nekoliko šatora pjevaju i slave na tradicionalni plemenski način.

Zatim se prizor mijenja i vide se kadrovi razrušene zgrade, uništenih šatora i mrtvih tijela Iračana, očito poginulih prilikom napada zrakoplova.

Kadrovi nadalje prikazuju najmanje tri mrtva Iračana, a u napadu je poginuo i snimatelj Jaser Shawkat Abdullah, unajmljen kako bi snimio svadbenu svečanost, koja je završila u utorak navečer prije američkog napada.

Američka vojska rekla je kako je pokrenula istragu, ali da nema dokaza kako je u pustinji doista bilo održano vjenčanje, već da je pogođena kuća bila skrovište za strane borce.

"Nije bilo nikakvih dokaza o svadbenoj svečanosti - ni ukrasa, ni glazbenih instrumenata, ni ostatataka hrane, što bi se moglo očekvati u takvoj prigodi", rekao je u subotu američki general Mark Kimmit.

No televizija AP je dan poslije napada na mjestu događaja oko uništenh šatora snimila dijelove glazbala, posuđa i tkanina žarkih boja koje se koriste na svečanostima. Snimatelj AP-a je dobio i imena najmanje desetero djece za koje su njihovi rođaci rekli da su preminula. Irčaki dužnosnici objavili su da je namanje trinaestero djece ubijeno. U napadu su ubijeni i mladenka i ženik.

AP prenosi i potresnu priču 32-godišnje hospitalizirane žene koja je, čim je počeo napad, zgrabila troje svoje djece i stala bježati, no u naručju joj je ostao samo sedmomjesečni sin, dok su 15-godišnji Ali i petgodišnji Hmaza pogođeni u raketnom napadu.

(Hina) xdam yrt

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙